Druska nesukelia širdies ligų? (6)
Anksčiau buvo manoma, kad nuo sūraus maisto padidėja arterinis kraujo spaudimas ir vystosi širdies bei kraujagyslių ligos. Tačiau naujausias Europos mokslininkų tyrimas šią nuomonę paneigia, praneša „Reuters“.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tyrimo autoriaus, dr. Iano. Staesseno iš Leuveno universiteto, teigimu, rekomendacijos sumažinti druskos vartojimą yra neteisingos.
Šie nurodymai pagrįsti duomenimis, kurie buvo gauti vykdant trumpalaikius eksperimentus. Pavyzdžiui, Amerikos ekspertai rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau nei 2-3 gramus druskos, o rizikos grupėje atsidūrusiems žmonėms – 1,5 gramo. Tokia strategija ne visada daro teigiamą poveikį bendrai širdies būklei.
Dr. I. Staessenas kartu su kolegomis išanalizavo du skirtingus mokslinius darbus, kuriuose buvo informacija apie beveik 3700 europiečių. Buvo ištirtas jų šlapimas, siekiant išsiaiškinti, kiek jie suvartoja druskos.
Pagal tyrimo rezultatus mokslininkai suskirstė žmones į tris grupes – didelis, mažas ir vidutinis druskos suvartojimas. Iš pradžių nė vienas tyrimo dalyvis nesirgo širdies ligomis, o dviejų trečdalių kraujospūdis buvo normalus. Tyrimas truko 8 metus. Per tą laiką mokslininkai fiksavo, keliems iš dalyvių kilo sveikatos problemų.
Paaiškėjo, kad visų trijų grupių atstovų tikimybės susirgti kokia nors liga buvo vienodos. Tačiau vėliau didžiausias mirtingumo lygis pastebėtas tarp žmonių, kurie suvartodavo mažiausiai druskos. O tarp žmonių, kurie vartojo daugiausiai druskos, mirtingumo lygis buvo mažiausias.
Iš visų dalyvių apytikriai kas ketvirtam vėliau išsivystė padidėjęs kraujo spaudimas. Tačiau apskritai tai neturėjo didelio poveikio sveikatai.