Pienės žiedo gyvenimas per dvi minutes (Video)  (2)

Pievos Lietuvoje pavasarį nusagstytos geltonais pienių žiedais, tačiau neilgai trukus vietoje ryškių žiedlapių atsiranda sėklos ir balti „pūkai“, kuriuos išblaško vėjas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kultūrinėse pievose pienės nelabai mėgstamos, tačiau vadinti jas "piktžole" nederėtų. Mat iš pienių galima pagaminti daug naudingų patiekalų, kurie lengvai papildys organizmą trūkstamais vitaminais. Beje, daugelyje šalių pienes augina kaip kultūrinį augalą. Pavyzdžiui, Prancūzijoje galima pamatyti ištisas pienių plantacijas, juk prancūzai - tikri gurmanai ir todėl nenori prarasti galimybės pasimėgauti vitamininiais patiekalais, paruoštais su šiuo pavasario žiedu.

Pienės lapų dedama į salotas, šaknis naudojama aromatiniam kavą primenančiam gėrimui paruošti, o taip pat ir kaip garnyras prie mėsos patiekalų. Žiedpumpuriai sūdomi ir marinuojami su česnakais, jais gardinamos salotos ir pirmieji patiekalai, mišrainės, žvėriena ir paukštiena. Dėl savo vertingos sudėties pienė plačiai naudojama liaudies medicinos receptuose.

Tačiau šį kartą ne apie ypatingas pienių savybes, o apie jų gražiausios dalies - žiedo - gyvenimą, kurio visus etapus ne taip jau ir lengva stebėti - tam prireiktų daug daugiau laiko, nei galėtume sau leisti tokiems "tyrimams". Šiuo atveju padės fotografas ir operatorius Neilas Bromhallas - jis užfiksavo visą pienės žiedo gyvavimo ciklą per mėnesį. Procesas įamžintas nuotraukomis, darytomis kas 5 arba 45 minutes, rašo „NewScientist“.

Stambaus plano fotografijose taip pat matyti, kaip piene, bręstant jos sėkloms, maitinasi amarai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(1)
(6)

Komentarai (2)