Kinijoje aptiktas gigantiškas meteoritas  (17)

Kalnuotame šiaurės vakarų Kinijos regione aptiktas milžiniškas kosminės kilmės akmuo, kuris tikriausiai bus vienas didžiausių atrastų meteoritų, skelbia yahoo.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulis keistos formos akmuo rastas Altajaus kalnuose, Kinijos Sindziango provincijoje. Anksčiau šį mėnesį Pekino planetariumo specialistas Baolinas Zhangas su nedidele grupele kolegų užkopė į 2900 metrų viršukalnę ištirti pranešimo apie tariamą meteoritą.

„Tai yra milžiniškas geležies meteoritas. Galbūt tai yra antras pagal dydį geležies meteoritas, kuris gali tapti Kinijos sensacija ir patraukti pasaulio meteoritų tyrinėtojų dėmesį. Jis atkeliavo iš už Saulės sistemos ribų, jo mokslinė vertė yra milžiniška“, – sakė specialistas.

Milžiniškas rudas akmuo yra dengiamas dar didesnės granito plokštės, virš žemės esanti jo dalis yra 2,3 m ilgio ir perpus mažesnio pločio.

B. Zhango paskaičiavimais, meteorito masė turėtų būti tarp 25 ir 30 tonų, taigi, jis būtų antras pagal dydį žinomas meteoritas. Jei tai tiesa, ši kosminė uoliena aplenktų dabar didžiausią Kinijos meteoritą – 1898 metais tame pačiame regione aptiktą kosminį kūną.

Sindizango radinys gali būti labai naudingas mokslo bendruomenei, jei paaiškės, kad tai yra iš tiesų meteoritas, teigia Arizonos valstijos universiteto (JAV) Meteoritų tyrimų centro direktorius Meenakshi Wadhwa.

„Jei iš tiesų bus patvirtinta, kad tai yra tikras meteoritas, tuomet tai be jokios abejonės bus svarbus radinys“, – sakė M. Wadhwa. Dauguma meteoritų susiformavo maždaug prieš 4,6 mlrd. metų, kai formavosi Saulės sistema, todėl bet koks naujai atrastas meteoritas (nepriklausomai nuo jo dydžio) mokslininkams gali pateikti unikalių žinių apie mūsų sistemos formavimąsi ir ankstyvąją istoriją.

M. Wadhwa pridūrė, kad kol kas išplatintos Sindziango uolienos nuotraukos yra daug žadančios ir nurodo, jog tai gali būti geležies meteoritas.

Ir nors Sindziango meteoritas yra ganėtinai didelis, didžiausias žinomas meteoritas sveria apie 60 tonų ir buvo aptiktas Namibijoje. Kiti dideli meteoritai yra 37 tonų uoliena iš Argentinos ir 30 tonų meteoritas, rastas Grenlandijoje. B. Zhangas su kolegomis apžiūrinėdami meteoritą rado kelis jame išraižytus vardus – tai reiškia, kad keli netoliese gyvenantys žmonės tikriausiai žinojo apie neįprasto akmens egzistavimą. Išraižymai taip pat padėjo nustatyti, kad meteoritas yra sudarytas iš geležies ir nikelio.

Tolesniais tyrimais turėtų būti nustatyta, ar šis meteoritas yra susijęs su rastuoju 1898 metais, ar tiesiog taip sutapo, kad abu jie nukrito tame pačiame Kinijos regione. Kol kas nežinoma kada masyvus kūnas tyrimams bus išgabentas iš jo esamos vietos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)