Septintasis pojūtis: delfinų elektrosensoriniai sugebėjimai  (2)

Gvianos delfinams vieno papildomo pojūčio greta penkių tradicinių (regos, klausos, uoslės, skonio ir lytėjimo) nepakanka. Negana to, kad, kaip ir visi gentainiai, sugeba vandenyje orientuotis echolokacijos principu, Gvianos delfinai pasižymi ir septintuoju pojūčiu – jie geba justi savo aukos elektrinį lauką. Toks gebėjimas tarp aukštesniųjų rūšių žinduolių užfiksuotas pirmąsyk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rostoko universiteto (Vokietija) mokslininkas Volfas Hankė (Wolf Hanke) su kolegomis susidomėjo šiluminio pobūdžio procesais, kuriuos pavyko užfiksuoti Sotalia guianensis rūšies delfinų viršutinių žandikaulių ertmėse ir bylojo apie intensyvų fiziologinį aktyvumą šiose kūno vietose. Žuvys, kai kurios amfibijos (varliagyviai) ir primityvūs kiaušinius dedantys žinduoliai (pavyzdžiui, ančiasnapiai) analogiškas sritis žandikauliuose naudoja fiksuoti elektros laukams, kuriuos generuoja greta esantys gyvūnai.

Ištyrusi negyvų delfinų audinius ir su vienu gyvu bei sveiku delfinu atlikusi keletą su elektros lauku susijusių eksperimentų, tyrėjų grupė priėjo išvados, jog delfinams taipogi yra būdingas elektrosensorinis jutimas.

„Elektrosensorika, matyt, jiems labai praverčia tais atvejais, kai tenka „pelenguoti“ toliau esantį grobį, mat echolokacija tokiu atveju yra ne itin efektyvi, – pasakoja V. Hankė. – Tikėtina, jog šį gebėjimą turi ir kitos delfinų rūšys, taip pat net ir banginiai. Daugelis nė neįsivaizduoja, jog banginiai taipogi maitinasi ir vandenyno dugne, tad visai įmanoma, jog jie taip pat pasižymi elektrosensoriniais sugebėjimais.“

Mokslininkas pažymi, jog elektrosensoriniai organai gali būti rudimentinės liekanos ūsų, kuriuos galbūt turėjo priešistorinės gyvūnų rūšys, iš kurių yra kilę delfinai. Šie mechaniniu principu veikiantys jutimo organai, panašiai kaip plaukeliai žmogaus ausyje, mechaniniais virpesiais paverčia dirgiklio signalą garsinėmis bangomis. Anot V. Hankės, tokia šių jutimo organų adaptacija Gvianos delfinų fiziologijoje yra visiškai naujas ir iki šiol nežinotas dalykas.

Mokslininkas yra linkęs manyti, jog mechaniniu principu veikiantiems jutimo organams evoliucionuoti į elektroreceptorius yra sąlygiškai paprasta. Maža to, tyrimo rezultatai leidžia manyti, jog panašus potencialas gali glūdėti ne tik vandenyje gyvenančių, bet apskritai visų žinduolių organizmuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Saulius Žukauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)