XIV a. „juodosios mirties“ bakterijos egzistuoja ir šiandien  (4)

Ištyrus DNR pavyzdžius, paimtus iš Londone žuvusių žmonių skeletų, buvo gauti pribloškiantys rezultatai – maro pandemiją sukėlusios bakterijos išliko iki mūsų dienų, praneša dailymail.co.uk. Nuo maro mirusių žmonių, kurie buvo palaidoti sostinės masinėse kapavietėse, kūnų liekanose aptikta keletas maro bakterijos genomo sekų, sutampančių su šiandienio maro sukėlėjo DNR.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1347–1351 m. siautusi pandemija sunaikino trečdalį Europos gyventojų.

Mokslininkai patvirtino, jog šiandien marą sukelianti Yersinia pestis bakterija yra viduramžiais Europą nuniokojusio buboninio maro sukėlėja.

Ankstesnių tyrimų rezultatai, kai ši bakterija buvo aptikta viduramžiais žuvusių žmonių DNR, buvo ignoruojami, nes mokslininkai manė, kad mėginiai buvo užkrėsti. Be to, šiuolaikinė Yersinia pestis atmaina plinta daug lėčiau ir nėra tokia pavojinga.

Tačiau Tübingeno universiteto Mokslinės archeologijos instituto ir Kanados McMaster universiteto mokslininkai pareiškė, kad Yersinia pestis taip pat sukėlė ir buboninį marą. Tyrimo rezultatai buvo paskelbti Nacionalinės mokslų akademijos ataskaitoje. Buvo paimti 109 skeletų DNR pavyzdžiai, kuriuos tyrėjai palygino su 10 dar senesnių aukų DNR pavyzdžiais. Atlikę tyrimus, mokslininkai atmetė pavyzdžių užkrėtimo galimybę.

Tyrimo autorius Johannes Krause'as sako, kad „be jokios abejonės, maro patogenas, vadinamas Yersinia pestis, buvo viduramžių maro sukėlėjas.“

Kaip minima išlikusiuose šaltiniuose, „juodosios mirties“ simptomai buvo atstumiantys. Dažniausiai pasitaikantis simptomas buvo ištinę limfmazgiai ant kirkšnies, kaklo ir pažastyse. Limfmazgiai neretai pūliuodavo ir kraujuodavo.

Anksčiau šį mėnesį buvo atmesta ilgą laiką vyravusi teorija, kad viduramžiais kilusią maro epidemiją platino žiurkės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)