Tinginystė – genetinė problema?  (7)

Tingėjimas gali būti paaiškintas trūkumu genų, atsakingų už baltymo, kuris reguliuoja ląstelės energetinį balansą, sintezę. Tokią išvadą mokslininkai padarė tyrinėdami peles, kurios nemėgsta ir negali ilgai bėgioti. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fermentas AMPK aktyvuojasi, kai ląstelė naudoja daug energijos, o fermentas „įjungia“ energijos taupymo režimą.

Tyrimui vadovavęs Gregory Steinbergas iš Kanados McMaster universiteto tyrinėjo ir specialiai išvestą pelių rūšį, neturinčią dviejų genų, kurie kontroliuoja AMPK gamybą, ir išsiaiškino, kad tokių pelių elgesys smarkiai skiriasi nuo kitų pelių elgesio.

Kaip pažymėjo G. Steinbergas, pelės mėgsta bėgioti, sveika pelė gali nubėgti po kelis kilometrus. Tačiau individai, neturintys reikiamų genų raumenų audiniuose, ant bėgimo takelio, kur jas padėdavo tyrėjai, sugebėdavo nubėgti tik atstumą, prilygstantį atstumui iki koridoriaus galo ir atgal.

Išoriškai visos pelės atrodė visiškai vienodai, tačiau jau po poros sekundžių galima buvo atskirti, kurios iš jų neturi reikiamų genų.

Kaip praneša „RIA Novosti“, paaiškėjo, kad pelių, kurios neturi už tiriamą fermentą atsakingų genų, raumenų audinių ląstelėse mažiau mitochondrijų – vidinių „elektrinių“, kurios sintetina ATP, universalų energijos šaltinį ląstelėje. Be to, tokių pelių raumenų audinio ląstelės prasčiau pasisavina gliukozę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (7)