Pedofilus išduoda smegenų skenavimas  (9)

Vokiečių mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai liudija, kad gana patikimai identifikuoti pedofilus galima skenuojant jų smegenis tuo metu, kai jie žiūrinėja suaugusiųjų ir vaikų nuotraukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo, kurio rezultatai paskelbti žurnalo „Archive of General Psychiatry“ spalio mėnesio numeryje, metu Kylio (Vokietija) Kristijono Albrechto universiteto mokslininkai asmenims, kuriems buvo diagnozuota pedofilija, ir kontrolinei sveikų savanorių grupei rodė įvairaus amžiaus nuogų žmonių nuotraukas. Tuo metu tyrimo dalyvių smegenys buvo skenuojamos funkcinio magnetinio rezonanso (fMRI) įrenginiu.

Vokiečių mokslininkai priėjo išvadą, kad tyrimo metu nustatyti smegenų aktyvumo skirtumai leidžia identifikuoti pedofilus ne mažesniu nei 90 procentų tikslumu.

Skelbiama, kad šiame tyrime dalyvavo Kylio ir Berlyno universitetų mokslininkai bei jų kolegos iš Danijos. Pasak specialistų, toks atradimas gali iš esmės pakeisti lytiniais nusikaltimais prieš vaikus kaltinamų asmenų gydymo būdus.

Mokslininkų teigimu, labai svarbu nustatyti, ar pirmą kartą dėl lytinių nusikaltimų prieš nepilnamečius sulaikyti asmenys iš tikrųjų yra pedofilai, ar tiesiog taip pasielgė dėl pasitaikiusios galimybės ar kitų priežasčių. Kylio universitete tyrimą atlikusios tyrėjų grupės narys Jorgė Ponsetis tvirtina, kad abiem šiais atvejais gydymo strategija yra skirtinga.

Pasak jo, pedofilus galima gydyti medikamentais slopinant lytinį potraukį bei taikant psichoterapiją mokyti vengti situacijų, kai susiduriama su vaikais, tačiau nėra jokios prasmės gaišti laiką ir jiems aiškinti, kaip užmegzti santykius su suaugusiomis moterimis. Jo teigimu, labai svarbu žinoti, ar konkretus asmuo yra pedofilas, ar ne, kad būtų parinktas teisingas gydymo būdas.

Specialistų teigimu, dabartiniai pedofilų identifikavimo būdai, pavyzdžiui, naudojant prie lytinio organo pritvirtintą prietaisą lytinio susijaudinimo stiprumui išmatuoti apžiūrinėjant nuogų vaikų nuotraukas, yra netikslūs ir Vokietijoje beveik nenaudojami. Yra žinoma, kad kai kurie pedofilai sugebėjo apgauti tokius prietaisus kontroliuodami savo susijaudinimo lygį.

Tačiau smegenų centrų aktyvumo kontroliuoti jiems nepavyks, todėl skenuojant smegenis funkcinio magnetinio rezonanso būdu pedofilų identifikavimas yra nepalyginamai patikimesnis. Tačiau norėdami apsidrausti Kylio universiteto tyrėjai ėmėsi naujo tyrimo, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar nėra kokių nors būdų manipuliuoti ir smegenų skenavimu. Tiesa, manoma, jog tokia tikimybė yra itin menka, nes smegenų reagavimas į emocinius dirgiklius yra labai greitas ir įvyksta kur kas greičiau, nei sąmoningai suvokiamas nuotraukos turinys, todėl falsifikuoti skenavimo rezultatus turėtų būti neįmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(1)
(1)

Komentarai (9)