Žmogaus akiai nematomas musės kūlvirstis (Video)  (4)

Kodėl ne taip jau ir paprasta priploti įkyrią musę pirmu mėginimu? Nes musės – velniškai akrobatiškos. Nelyginant Neo iš filmo „Matrica“. Plika akimi tai pamatyti neįmanoma. Tačiau itin didele sparta filmuojančios vaizdo kameros atveria ir beviltiškai lėtam žmogaus suvokimui nepasiekiamą musės judesių pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis vaizdo fragmentas yra vienas iš Vagingeno universiteto Olandijoje surengto video konkurso laureatų. Konkurso metu mėgėjiškų filmų kūrėjai buvo mokomi, kaip itin didelės spartos vaizdo kameromis filmuoti skraidančius gyvūnus ar augalų sėkleles. Po to dalyviai pateikė savo darbus konkursui.

Šio vaizdo fragmento autoriai yra Maiklas Dikinsonas (Michael Dickinson) ir Gvinet Kard (Gwyneth Card) – du biologai iš Vašingtono universiteto ir Hovardo Hju medicinos instituto. Mokslininkai tyrinėjo vaisinės muselės (drozofilos) skrydžio ypatumus.

Tyrėjams pavyko užfiksuoti manevrą, kurį musė atlieka taip greitai, jog „gyvai“, savo akimis žmogus pamatyti jo niekaip nespėtų. Tai – manevras, kurio išgąsdintas vabzdys griebiasi, mėgindamas išsisukti nuo grėsmės. Musė atlieka grakštų kūlvirstį pirmyn ir akimoju stabilizuoja savo padėtį ore taip, kad galėtų sėkmingai tęsti skrydį ir išvengtų grėsmės.

Vaizdo siužetas

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)