Šalis, kurioje išprievartauta mažiausiai 40 proc. moterų  (7)

Liberijoje 14 m. vyko pilietinis karas, kurio metu žmonės buvo priversti kęsti žiauriausius, baisiausius poelgius, kokius tik galima įsivaizduoti. Pirminiais Jungtinių Tautų vystymo programos ir 2004 m. tyrimo „World Vision“ duomenimis, 40 proc. šalies moterų patyrė seksualinę prievartą. Yra duomenų, kad šis skaičius didesnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liberijos Nimbos apygardos Gantos mieste moterys susėda ratu ant plastmasinių kėdučių, vienos maitina kūdikius krūtimi, prie kitų kojų sėdi maži vaikai, rašo guardian.co.uk. „Dauguma moterų (per karą) buvo išprievartautos“, – sako organizacijos „Ganta Concerned Woman“ atstovė Yarih Geebah. – Na, bet jei neturi pinigų, nieko nesitikėk. Mes, neturtingieji, neišmanome įstatymų, (mums) teisingumo nėra.“

Viena moteris pasakojo, kad ją, kaip maištininko žmoną, suėmė ir kelis kartus išžagino. Po aštuonerių metų tas vaikinas, dabar jau vyras, be to, jos dukters tėvas, pardavinėja benziną Gantoje, ji mato jį kiekvieną dieną.

2003 m. rugpjūtį pasirašius Akros taikos susitarimą, nuspręsta, kad veiksmingiausias būdas įgyvendinti teisingumą – įsteigti Tiesos ir susitaikymo komisiją (TSK), kaip ir Pietų Afrikoje bei Ruandoje. Komisijos darbas buvo suregistruoti ir ištirti 1979 sausį – 2003 m. spalį įvykdytus žmogaus teisių pažeidimus ir pateikti rekomendacijas Liberijos vyriausybei.

Y. Geebah ir daugelis jos grupės narių pateikė parodymus TSK, kurios nariai 2007-2008 m. lankėsi šalyje. Moteris skatino papasakoti apie patirtas traumas ir išgyventus siaubus bei pasakyti nusikaltėlių pavardes. Daugelis liudijusiųjų skundžiasi, kad iš to nebuvo jokios naudos – neiškėlė bylų, neskyrė kompensacijų, neįvykdė teisingumo. Moterys baiminasi, kad dabar joms gresia pavojus.

„Dabar mums gresia pavojus. Pasakėme nusikaltimus padariusių žmonių pavardes“, – teigė Y. Geebah.

Liberijoje nieko neteisė už padarytus nusikaltimus. Buvęs prezidentas Charlesas Tayloras Hagoje laukia nuosprendžio už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmogiškumui, vis tik jis teisiamas už nusikaltimus Siera Leonėje, o ne Liberijoje.

2009 m. birželį TSK paviešino paskutinę ataskaitą. Komisijos darbas sulaukė prieštaringų vertinimų pirmiausiai dėl dviejų rekomendacijų: pirmoji – įsteigti karo nusikaltimų tribunolą, antroji – prezidentei Ellen Johnson Sirleaf 30 m. uždrausti dalyvauti politinėje veikloje dėl ryšių su kariavusiomis grupuotėmis. Iki šiol TSK ataskaita guli nepanaudota.

Antrą prezidentavimo kadenciją pradėjusios E. J. Sirleaf kalboje dominavo žodžiai „susitaikymas, vienybė, užgijimas“. „Kad eitume į ateitį, turime išgydyti praeitį, – sakė ji. – Paspartinsime tiesos (įsigalėjimo) ir susitaikymo procesą, įgyvendindami visas praktines rekomendacijas.“ Veikiausiai ji turėjo omenyje ne rekomendacijas pašalinti ją iš politinio posto.

Ji paminėjo ir „Palava hut“ programą, kurią pradėti rekomendavo ir TSK. Liberijos tradicinėje teisingumo sistemoje nuo seno prigiję tokio pobūdžio susirinkimai, kai žmonės susirenka į trobelę, aptaria nusikaltimą, o paskui kartu nusprendžia, kokią bausmę skirti.

Lapkritį prezidentė sakė užsienio žurnalistams, kad nuo Naujųjų metų bus pradėta įgyvendinti „Palava hut“ programa, o ji viena iš pirmųjų joje dalyvaus.

E. J. Sirleaf teigimu, vyriausybė paskyrė lėšų programai, joje dalyvaus ir jos bičiulė Nobelio premijos laureatė Leymah Gbowee.

Ji palygino planus su „Gacaca“ teismais Ruandoje, kur žmonės susirenka, pripažįsta tiesą ir prašo atleidimo. Susirinkimuose dalyvaus garsūs bendruomenės atstovai, o tie, kurių netenkins rezultatai, vėliau gali kreiptis į teismą.

Visgi daliai Gantos moterų kalbėjimas apie praeitį nepanašus į susitaikymą. „Nebenorime niekam nieko aiškinti, nebenorime prisiminti‘, – sakė Y. Geebah. Moterys nori dirbti, išmokslinti vaikus, maisto ir turėti savo namus, o ne ieškoti tiesios susirinkimuose. Be to, jos abejoja, ar tuose susirinkimuose sulauks teisingumo.

Na programos įgyvendinimas dar nepasidėjo, o dalis Gantos moterų ir toliau netiki, kad šito reikia jų šaliai. „Kas praėjo, tas praėjo“, – sako daugelis. O Y. Geebah sako: „Jei prievartautojai sugrįžtų, nekalbėčiau ir tiesiog verkčiau“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)