Nafta ir godumas tapo 900 delfinų žūties priežastimi?  (4)

Peru, Pietų Amerikoje, nuo sausio iki balandžio mirė apie 900 delfinų. Šalies vyriausybė įsitikinusi, jog šie vandenyno žinduoliai žuvo dėl natūralių priežasčių. Tačiau gyvūnų skrodimai veda prie kitokios versijos – delfinai greičiausiai žuvo dėl aukšto slėgio suspausto oro sprogimų, kurie naudojami naftos paieškoms vandenyne, praneša tinklalapis discovery.com


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Peru vyriausybės ataskaitoje, kur rašoma, jog delfinai žuvo dėl natūralių priežasčių, neįvardijama, kokios konkrečiai buvo šios priežastys. Gana keista, jog apie 800 delfinų žuvo vienu metu, nors buvo skirtingo amžiaus, būklės bei rūšių.

Mokslininkai vyriausybės teiginius lygina su situacija, jei visi viename prekybos centre esantys žmonės staiga mirtų, o savininkas tikintų, jog visi jie mirė natūralia mirtimi.

„Kartais taip nutinka, tai jau nebe pirmas kartas. Taip nutiko Naujojoje Zelandijoje, Australijoje ir kitose šalyse. Nėra reikalo ieškoti kažkokių užslėptų priežasčių, kurių ir nėra“, - dėsto Peru gamybos ministras Gladys Triveño.

Tačiau Vandens gyvūnų tyrimų ir apsaugos organizacijos (ORCA) tokie ministro teiginiai neįtikino. Šios organizacijos tyrėjai kartu su kitų oranizacijų atstovais atliko kelių žuvusių delfinų skrodimą ir pateikė tikslesnį paaiškinimą, kas galėjo lemti masines šių žinduolių žūtis.

Delfino vidurinėje ausyje aptikta kaulo lūžių bei išsiliejusio kraujo. Delfino vidaus organuose rasta didesnis nei įprasta dujų kiekis.

Mokslininkai padarė išvadą, kad akustinė trauma bei dujų embolija (kraujagyslių užsikimšimas oro burbuliukais) pražudė daugelį delfinų.

Išplatintame spaudos pranešime organizacija ORCA tvirtina, jog tokias traumas gali sukelti aukšto slėgio suspausto oro sprogimai vandenyne. Tokiu būdu ieškoma dugne esančių naftos telkinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)