Kinijoje – neišgydomos tuberkuliozės epidemija  (15)

Kinijoje nesulaikomai plinta antibiotikams atsparus tuberkuliozės sukėlėjų štamas, tvirtina JAV medicinos mokslo žurnale „New England Journal of Medicine“ paskelbto tyrimo autoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos mokslininkai pranešė pirmą kartą atlikę visą šalį apimantį vaistams atsparios turbekuliozės formos plitimo tyrimą ir priėję išvadą, kad šalis susidūrė su „rimta epidemija".

2007 metais trečdaliui pacientų Kinijoje, pirmą kartą susirgusių tuberkulioze, buvo diagnozuota vaistams atspari jos forma. Tokia pati diagnozė buvo nustatyta ir 50 proc. pacientų, kurie jau anksčiau gydėsi nuo tuberkuliozės, skelbiama tyrimo išvadose. Tyrėjų teigimu, naujų įvairiems vaistams atsparios tuberkuliozės formos (MDR, multi-drug resistant) diagnozuotų atvejų skaičius siekia 5,7 proc. Jis yra dvigubai didesnis, nei pasaulinis vidurkis.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Kinijoje kasmet registruojamas didžiausias pasaulyje susirgimų MDR tuberkuliozės forma skaičius. 25 proc. visų šia liga pasaulyje sergančių žmonių gyvena Kinijoje.

Kinijos mokslininkų teigimu, blogiausia yra tai, kad didžioji dalis iš 110 tūkstančių žmonių, susirgusių MDR tuberkuliozės forma, tuberkulioze užsikrėtė pirmą kartą. Tai reiškia, kad pavojingos MDR formos bakterijos perduodamos oro – lašeliniu būdu, o tai epidemiologiniu požiūriu yra kur kas pavojingiau, nei atsparių vaistams štamų vystymasis dėl per anksti nutraukto gydymo vaistais.

Priminsime, kad vaistams atsparios tuberkuliozės formos labiausiai pasaulyje yra paplitusios Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Kazachstane, dalyje Rusijos ir Uzbekistane. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 500 – 600 susirgimų vaistams atsparia tuberkulioze. Kasmet nuo tuberkuliozės visame pasaulyje miršta apie 1,5 mln. žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: