Laikas visatoje lėtėja, pakol visiškai sustos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vvv2 2012-10-12 08:59
- Dauguma Jūsų apie kvantinius reiškinius kalbate "buitine" ikiNiutonine kalba.. Sėkmės.
AdutisTM 2012-10-12 10:31
O kartais neužtenka net tokio paaiškinimo ir viskas tampa dar sudėtingiau. Apskritai šviesos sklidimas medžiagomis yra sudėtingas dalykas, kur persipina elektromagnetizmas ir kvantiniai reiškiniai (šviesos dualizmas). Bet daugeliu atvejų užtenka žinoti makroskopinius medžiagos parametrus, kad būtų galima paaiškinti ar numatyti reiškinius.
vvv2 2012-10-12 11:01
_alvydas_ 2012-10-12 16:12
Jei surastum kažka siauresnio bet labai konkretaus. Na pvz. buvo cia diskusija bandymas irodyti, kad GPS turetu fiksuoti c+v_escape zemyn. Tai kad snipstas gavosi is to irodymo ne tik rwc bet ir kur kas labiau fizikam physicsforums.com forume. Bet sita hipoteze nera abipusei surista su eterio egzistavimu. Jei ji pasitvitina eteris egzistuoja, jei ne eilej laukia kitos man maziau patinkancios versijos. Todel labai but gerai konkreciau, nes visiem GPS efektam yra atskiri eksperimentai su didesniu tikslumu nei ta kasdienine GPS islauzia. Ir atvirksciai nera nieko tame GPS tokio specifinio ko nebutu specializuotose eksperimentuose. Tai but gerai nagrinet kazkoki konkretesni eksperimenta su maziau pasaliniu detaliu ir didesniu tikslumu.
vvv2 2012-10-12 16:38
- kažkas viename forume paskaičiavo, kad jei Žemė plečiasi su 9.8m/s^2 pagreičiu, tai kiekvienais būtent metais viršija šviesos greitį (pereina į kitą greičių sluoksnį)..
rwc 2012-10-12 17:11
Ir vėl netiesa. Fotonai, kurių energija mažesnė nei žemiausias medžiagos elektronų energijos lygmuo, sklinda dielektriku nesugeriama. Visi optiniai efektai (jei nėra defektų) pasireiškia tik dėl kvantinių reiškinių. Žiūriu, pačiam problemos išlįsti iš makroskopinio pasaulio rėmų. Ir, beje, kaip tik makroskopiniame pasaulyje daroma vis daugiau atradimų. Vos tik nanopasaulyje atrandama kokia įdomi savybė, tuoj pasipila fizikos ir chemijos perversmai.
vvv2 2012-10-12 17:19
- Būtent, tik po atradimų nano ir pico pasaulyje. Kažkaip visada patvirtini mano mintis, bet su neigimo gaidele.. čia toks tavo būdas?
rwc 2012-10-12 18:49
Kiek metų praėjo nuo radioaktyvumo atradimo iki pirmųjų valdomų reakcijų? Nuo teorinio superlaidumo iki tikrų superlaidininkų ir magnetinės levitacijos? Nuo fulerenų iki nanovamzdelių? Pasirodo, nanopasaulį pažįstame žymiai geriau nei makroskopines medžiagų galimybes. Dešimtmečiais bandome pasiekti tai, kas teoriškai gerai žinoma, ir kai tai pavyksta - rezultatai beveik visada idealiai atitinka prognozes. O tu sakai atvirkščiai: neva makropasaulyje viskas atrasta.
_alvydas_ 2012-10-12 23:11
_alvydas_ 2012-10-13 23:17
http://tvroscosmos.ru/frm/vestidata/201 ... 1_11_2.php Nebereiks nieko beišradinėti tik gauti duomenis. Gal kas žinot analogų ne ru versijos? ---------------------- Netgi visai šalia mūsų radau: http://www.ksdk.com/news/world/article/ ... rate-clock
vvv2 2012-10-15 11:03
- straipsnis labai panašus į popsą, tiesiog įvertinus visus judėjimus, negali ten likti toks super tikslumas.. nors aukštas sinchroniškumas galimas..
_alvydas_ 2012-10-15 11:47
Visi judejimai nera svarbu, jei lygini paros variacijas tarp atominio ir pulsarinio laikrodzio. Cia tik svarbu numatomas musu greicio pokytis atzvilgiu eterio per ta para. Tas pokytis gali buti arba 900m/s ekvatoriuje tiesiog del Zemes sukimosi. arba ir del gravitacijos sukelto eterio judejimo 22000m/s. Pirmu atveju laiko svyravimai iki 450*w/c^2 (ties ekvatoriu) w isorinis eterio greitis Antru 11000^2/c^2 plius pirmas atvejis , bet cia jei taip paprastai nesusideda, reiktu detalizuoti. Na gaves duomenu grafika manau iskart pasakyciau kurie efektai cia pasireiske. Tada butu galima detalizuoti skaiciavimus. Nes cia yra keletas skirtingu galimybiu.
_alvydas_ 2012-10-22 00:27
Na jei tema laikrodžiai, tai tada dar vienas įtaisas kuris galėtų matuoti eterio vėją. Sudedam 2 laikrodžius ant disko. Pirmoje padėtyje laikrodis A1 per optinį kabelį įjungia laikrodį A2 ir įsijungia pats. Antroje padėtyje laikrodis A2 per optinį kabelį išjungia laikrodį A1 ir išsijungia pats. Čia tokia seka svarbu. Efekto nebūtų, jei tas pats laikrodis ir įjunginėtų ir išjunginėtų. Pozicija kur laikrodžiai įjungiami ir išjungiami nebūtinai turi būti tiksli. Dabar jei eterio judėjimas nurodyta kryptim, tai laikrodis A1 visada eis lėčiau nei laikrodis A2, nes A1 judės greičiau eterio atžvilgiu nei A2. Paprasta...
vvv2 2012-10-22 09:09
- šiaip, tai "eteris" kaip ir į objektų centrus teka ir iš visų pusių..
rwc 2012-10-22 09:37
- atskira kalba) Kad neįsižeistum, viskas labai praktiška. Sakai "taip yra, tik nėra galimybių išmatuoti". Tai va, pateik tokias galimybes ir tada siūlyk teoriją. Antraip tai ne teorija, o tiesiog filosofija. Ką iš principo būtų galima pasakyti ir apie visas M teorijas.
rwc 2012-10-22 10:13
Apie tai _alvydas_ irgi bandė filosofuoti. Tokios prielaidos problema - kad ji iš esmės turėtų prognozuoti tą patį kaip BRT, tik įvestų papildomų problemų: iš kokios "medžiagos" padarytas eteris, kaip jis kūnų centruose nesusispaudžia iki begalybės, etc.. Vėl, neteigiu, jog tai neįmanoma. Skirtumas tarp gravitonų, Higgsų ir "aetheronų" tas, kad pirmieji užlopytų fizikos skyles ir būtų pamiršti (reikalingi tik itin teoretikams), o eteris apverstų visą fiziką aukštyn kojom. Nebent _alvydas_ pats įrodytų, kad "aetheronų" fizika ir BRT tapačios.
vvv2 2012-10-22 10:26
a) "eteris" būtų kaip ir absoliuti koordinačių sistema, bazinė stygų matrica ar kvantinis vakuumas. b) "mes, mūsų materija" būtų kaip ir banga ar tos matricos elementų (stygų) kitimų sąveika. c) "eterio tekėjimas į centrą" iš tiesų būtų mūsų bangos tolimas nuo kilmės centro su tam tikru pagreičiu. d) "pabėgimo greitis", tai toks greitis, kurio banga nepasiveja, Žemėje tai pirmas kosminis. e) "gravitacija" tėra inercijos jėga, proporcinga plitimo pagreičiui (masei).
rwc 2012-10-22 12:39
Dėl "purvo balos" neturėjau omeny taip tiesmukai, bet tinka ;] Dėl eterio, tai suvardyjai priežastis, dėl kurių jis būtų labai nepatogus fizikinėse lygtyse, ir negana to... nukeliavęs, kol Saulės šviesa jį pasieks? Jeigu gravitacija būtų "spinduliuojama" iš masyvaus kūno - tuomet planetos suktųsi ne elipsėmis, o spiralėmis ir labai greitai išsilakstytų iš orbitų.
vvv2 2012-10-22 14:16
_alvydas_ 2012-10-22 14:34
Paliesiu tik kai kuriuos momentus. Veliau isiskaites dar gal kazka labiau detalizuosiu. Nenoriu rasyt ilgu postu, kas cia juos skaitys:) Taip krentancio eterio teko atsisakyti. Bet tai ir gerai, nes ir dabar dar liko 2-3 versijos. Krentancio eterio versijoj niekada nesakiau, kad jis kaupiasi nukrites. Visur rasiau, kad transformuojasi i kita forma, kuri neturi itakos sviesos greiciui ir nera stipriai veikiama gravitacijos (fotonu analogas), todel issisklaido. Bet kuriuo atveju buvo dvipusis srautas, bet nesimetriskas. Galima ji pakeist i dvipusi simetriska. Tada fotonas bus superpozicijoje tarp situ srautu. Sita versija bus dar panasesne i BRT savo numatymais. Kolkas nezinau eksperimento kaip jas atskirti. Taigi iskrenta dalis eksperimentu , pvz kelione zemyn kiti kas suristi tiesiogiai su inflow ideja. Bet lieka dar bent dvi eterio versijos (ir tarpiniai variantai): kurie priklauso ar elektromagnetinio eterio daleles yra pagaunamos gravitacijos ir sudaro lokalu spieciu ar praskrenda tik nedaug pakeisdamos savo savybes, krypti pvz. Todel ir atsiranda visas spektras tarp situ krastutinumu. Del GPS pabandyk pasiskaiciuoti kodel efekto nebutu, jei tik vienas laikrodis ijunginetu ir isjunginetu kita. Galesiu dar sugryzti prie to. Jei eterio daleles sudaro lokalu spieciu toks eksperimentas nieko neduotu darant stacionarei. Taciau kolkas as nematau priezasziu kodel jis turetu neveikti lengvam kosminiam laive kuris garantuotai nevelka su savim jokio pastebimo kiekio eterio. (prie bet kurios eterio versijos) Pabegimo greitis geriau butu vadinamas pvz pilnu kritimo greiciu, kas reiskia koki greiti kunas igija krisdamas is begalybes (11000m/s Zemes atveju. Perejus prie dvigubo "inflow outflow" judejimo gali pasirodyti, kad kunui judant abu eterio judejimai vienam taske nera vienoj linijoj, kas galbut sukuria kazkokius efektus, matysim, gal pavyks ka sugalvoti testuojamo daugiau.