Kinija tyčia slepia savo tikruosius duomenis apie atmosferos taršą?  (6)

Kinijos pateikiamose anglies dvideginio emisijose – Japonijos dydžio skylė, rašo newscientist.com. Tyrėjams sudėjus visų 30-ies Kinijos provincijų į atmosferą išmestą anglies dvideginio kiekį 2010 m. paaiškėjo, kad Kinija atmosferą teršia daug smarkiau nei manyta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos Liaudies Respublikos Vyriausybės oficialūs duomenys teigia, kad 2010 m. Kinija į atmosferą išmetė apie 8,2 mlrd. t anglies dvideginio, tuo tarpu atskirai sudėjus visų šalies provincijų duomenys gaunamas net 1,4 mlrd. t, arba 17 proc. didesnis skaičius.

Toks didžiulis skirtumas yra lygus Japonijos metinei CO2 emisijai, kuri yra 5-oji pagal mastą pasaulio atmosferos teršėja. Tai sudaro apie 5 proc. visų anglies dvideginio emisijų pasaulyje.

Lidso universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkas Dabo Guanas teigė, kad toks neatitikimas gali būti totalitarinės valdymo formos pasekmė. Nors neaišku, kurie skaičiai yra teisingi, gali būti taip, kad provincijų valdžia dažnai nori pasipuikuoti prieš centrinę valdžią Pekine didesniais ekonomikos augimo tempais ir falsifikuoja duomenis. Sparčiau kylanti ekonomika reiškia, kad daugiau sunaudojama ir energijos, todėl atitinkamai padidinama ir energijos sąnaudų suvestinė. Žinoma, gali būti ir atvirkščiai, Kinijos valdžia nori visam pasauliui parodyti, kad Kinija – mažesnė teršėja, nei yra iš tiesų, todėl oficialiai pateikia sumažintus skaičius.

D. Guanas savo atradimus pristatys Jungtinių Tautų organizacijai, kad ši išsiaiškintų tikruosius Kinijos teršimo mastus. Kinija yra didžiausia planetos atmosferos teršėja, pagal ankstesnius duomenis atsakinga už maždaug 23 proc. atmosferos taršos. Patvirtinus Didžiosios Britanijos mokslininko skaičius, ši dalis galėtų išaugti iki maždaug 30 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)