Misija (ne)įmanoma: kaip kepti kiaušinius ant asfalto (Video)  (0)

„Šiandien buvo taip karšta, kad vištos dėjo kietai virtus kiaušinius“, - dūsauja fermeris. – „Pamanyk tik – dėjo virtus kiaušinius. Pas mus buvo dar karščiau – kiaušinius galėjai kepti tiesiog ant asfalto“, - antrina kitas. Juokas juokais, o kiekvieną liepos 4-ąją Outmano miestelyje (Arizona, JAV), legendiniame „Route 66“ kelyje organizuojamas „Kiaušinių kepimo saulėje konkursas“, kuriame mėginama šiuos baltymingus produktus kuo greičiau iškepti naudojant vien saulės energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konkurso dalyviai tikslui pasiekti gali naudoti įvairiausias saulės energiją naudojančias priemones: šiltnamio principu funkcionuojančias mini dėžutes, didinimo linzes, aliuminio foliją, kepimo skardas, prikaistuvius ar net po ranka pasitaikiusi kompaktinį diską. Konkurso metu kiaušinius galima kepti ne vienus, o su šonine, lašinukais ar bulvėmis. Svarbiausia – kas greičiau iškeps kiaušinį. Kai kuriems pavyksta, daugeliui – ne.

Idėja apie kiaušinių kepimą ant kelio pirmąsyk spausdintuose šaltiniuose minima 1899 m. birželio 11 d. amerikietiškame laikraštyje „The Atlanta Journal-Constitution“. Nuotrauka, kurioje – dvi moterys, Vašingtone mėginančios kepti kiaušinius – publikuota 1929 m. birželio 14 d. Ir vis dėlto, ar šis mitas iš piršto laužtas? Ar gali neįprastai karštą dieną gatvė ar šaligatvis atstoti keptuvę, klausia „Lifeslittlemysteries.com“.

Kad kiaušinis iškeptų, reikia ne tik kaitros, bet ir šiek tiek kantrybės. Mat kepant kiaušinį, denatūruojasi (savo molekulinę struktūrą keičia) kiaušinio baltymai. O tai užtrunka. Būtent šis procesas „kaltas“ dėl to, jog kiaušinio baltymas keptuvėje ar puode su vandeniu iš skaidraus virsta baltu. Beje, šis virsmas neprasidės, jei keptuvės ar vandens temperatūra bus žemesnė nei +70ºC.

Žinia, aukščiausia oro temperatūra Žemėje oficialiojoje meteorologijos istorijoje niekad nėra viršijusi +60ºC, nors, moderniausių palydovinių stebėjimų duomenimis, planetoje egzistuoja Dievo pamirštų kampelių, kuriuose oras pažemiais gali įkaisti net iki +75+77ºC. Be to, sklando legendos, jog pasaulinio karo metais Sacharoje kariai kiaušinius kepdavo saulės atokaitoje: tiesa, ne ant smėlio ar akmenų, bet ant... tankų korpuso.

Taigi, temperatūros karštą dieną ne dykumoje kiaušinio kepimui gali stigti (nors sklando legendos, jog pasaulinio karo metais Sacharoje kariai kiaušinius kepdavo saulės atokaitoje: tiesa, ne ant smėlio ar akmenų, bet ant... tankų korpuso). Tiesa, stigti gali ne tiek jau ir daug. Nereikia pamiršti, kad šaligatviai dažnai įšyla labiau už orą (ką ir kalbėti apie tamsios spalvos asfaltą). Tad ar to pakaktų rekordiškai karštą dieną (+56,7ºC, 2012 m. rugsėjo duomenimis, užfiksuotas 1913 m. Mirties slėnyje) iškepti kiaušinį be keptuvės? Pasitelkus tam tikrą išmonę... – galbūt :)


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)