Marse neįprastai šilta, pranešė marsaeigis „Curiosity“  (7)

Gale'o kraterį Marse tiriantis NASA marsaeigis „Curiosity“ darbuojasi neįprastai šiltomis oro sąlygomis, nors pavasaris šiame planetos regione dar neprasidėjo. „Curiosity“ įrengta meteorologinė stotelė REMS (Remote Environment Monitoring Station) popietėmis registruoja maždaug +6 laipsnius pagal Celsijaus skalę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo to laiko, kai REMS stotelė buvo įjungta, daugiau nei pusės Marso dienų oro temperatūra buvo aukštesnė nei 0 laipsnių, pranešė „Space.com“. Tokie temperatūros duomenys NASA mokslininkams buvo gana netikėti, sakoma pranešime. Maždaug už 4,5 laipsnių į pietus nuo Marso pusiaujo esančiame Gale'o krateryje, į kurį rugpjūčio 5 d. nusileido „Curiosity“, dabar yra žiemos pabaigos metas.

„Tai, kad dienos metu šioje Marso dalyje laikosi tokia aukšta temperatūra, yra labai įdomus netikėtumas“, – pareiškė Astrobiologijos centro Madride (Ispanija) mokslininkas Felipe Gómezas. Pasak jo, jei tokia šiltų orų tendencija išliks iki vasaros, bus galima prognozuoti didesnę nei + 20 laipsnių temperatūrą dienos metu, o tai esą būtų įdomus faktas gyvenimo sąlygų Marse požiūriu. Dauguma mokslininkų mano, kad Marsas yra pernelyg sausas ir šaltas, kad jame galėtų egzistuoti mokslui žinomos gyvybės formos. Tačiau jei pavasarį ir vasarą oro temperatūra čia būtų žymiai didesnė, gali tekti peržiūrėti prielaidas dėl Marso klimato tinkamumo gyvybei, sakoma pranešime.

F. Gómezas mano, kad dienomis oro temperatūra „Curiosity“ nusileidimo rajone gali ilgą laiką išlikti pakankamai aukšta, kad galėtų egzistuoti skystas vanduo. Tačiau, pasak mokslininko, kol kas sunku pasakyti, ar dabartiniai neįprastai šilti orai šiose platumose yra tik laikinas ar stabilus reiškinys.

Po saulės nusileidimo Gale'o krateryje temperatūra smarkiai nukrenta ir prieš pat aušrą pasiekia -70 laipsnių pagal Celsijų. Kadangi Marso atmosfera palyginus su Žemės yra labai reta, o paviršius labai sausas, Raudonojoje planetoje paros temperatūra smarkiai svyruoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(8)

Komentarai (7)