Kurių galų NASA kuria masiniam naudojimui skirtą nosies purškiklį?  (3)

Kai kurie NASA išradimai, ko gero, gali būti artimoje jūsų aplinkoje. Vandens filtrai, dūmų jutikliai, prie kūno formos prisitaikantis „porolonas“ „Memory foam“ ir kt. JAV aeronautikos ir kosmoso agentūra spėjo ištobulinti astro-technologijų pritaikymą kasdienėms reikmėms. O paskutinė naujovė tokių išradimų sąraše yra... nosies purškiklis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA kuria medikamento skopalamino nosies purškiklį. Skopalaminas (Scopalamine) mažina vadinamosios „jūros ligos“ efektą, kai dėl siūbuojančios aplinkos žmogui prasideda pykinimas. Aplinkos siūbavimą vidinė ausis registruoja net ir tada, kai akys nieko nepastebi. Tačiau „jūros liga“ galima susirgti ir priešingu atveju – kai siūbuoja ne aplinka, o regimas vaizdas.

Taip pykinti pradeda dėl to, kad galvos smegenys nusprendžia, jog prasidėjo haliucinacijos ir organizmas yra apnuodytas. Kad nuodai būtų pašalinti iš organizmo, suintensyvėja vėmimo refleksą skatinantys procesai. Nesunku įsivaizduoti, jog kosmose, kur yra nesvarumas, „jūros liga“ turėtų būti nereta viešnia.

JAV kosmoso agentūra mėgina komercializuoti nosies purškiklį, skirtą astronautams, Gynybos departamentui ir paprastiems mirtingiesiems. Testų rezultatai atskleidė, jog į nosį purškiama skopalamino versija „Intranasal Scopalamine“ („Inscop“) yra veiksmingesnė už ryjamas piliules.

NASA sutartis su bendrove „Epiomed Therapeutics, Inc.“, kaip tikimasi, leis medikamentą „Inscop“ padaryti prieinamą plačiosioms vartotojų masėms, nes farmacininkai tokio į nosį purškiamo medikamento bergždžiai ieškojo daugiau kaip 50 metų. NASA atstovai neslepia, jog ateityje tikisi rinkai pateikti daugiau medikamentinių preparatų.

„NASA mokslininkai ir inžinieriai mato, jog dalijimasis išradimais ir technologijomis su komerciniais partneriais leidžia išlošti abiem pusėms – tiek NASA, tiek privačiam sektoriui“, - bendradarbiavimo saitus grindžia NASA atstovas spaudai Viljamas Džefsas (William Jeffs). – Taip abi pusės gauna ne tik ekonominių, bet ir intelektinių naudų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (3)