Apie 2010 m. išsiveržimą temperamentingasis Islandijos ugnikalnis pasaulį įspėjo šiurpia helovinine kauke  (1)

Visų Šventųjų dienos išvakarėse "Newscientist.com" prisiminė, kaip prieš porą metų pasaulį apie gresiantį išsiveržimą šiurpokai perspėjo vienas iš nirtulingiausių Islandijos ugnikalnių – prieš porą metų dūmais ir pelenais spjaudęsis bei visame pasaulyje skrydžių erdvę paralyžiavęs Eyjafjallajökullio ugnikalnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – ugnikalnio kraterio vaizdas iš viršaus. Fotografijoje matyti trys kiaurymės, kiekvienos iš kurių skersmuo – nuo 200 iki 500 metrų. Šis radaru užfiksuotas kadras darytas 2010 metų pradžioje, kovo-balandžio mėnesiais, kai nuožmusis Eyjafjallajökullis svaidėsi užuominomis apie netrukus įvyksiantį galingą išsiveržimą.

Eyjafjallajökullis yra stratovulkanas: tokio tipo ugnikalniai susiformuoja per daugybę amžių iš magmos srautų ir išsiveržia absoliučiai neprognozuojamai – nė nemanydami pasitarti su vietiniais vulkanologais.

Stratovulkanams priskiriami ir kiti apokapiltinio masto bėdų prišaukę nenaudėliai – pavyzdžiui, Pompėjos miestą 79-aisiais metais po Kristaus gimimo sunaikinęs Vezuvijus, taip pat 1883 m. du trečdalius Indonezijos gyventojų išžudęs nuožmusis Krakatau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (1)