Numatomoji JUICE misija – ESA kosminių misijų flagmanas  (0)

Europos kosmoso agentūra (ESA) aktyviai dirba stengdamasi įgyvendinti stambaus masto misiją Jupiterio palydovams tirti. Kaip žinia, Jupiteris – penktoji pagal nuotolį nuo Saulės planeta ir yra iš tikrųjų milžiniško dydžio dujų rutulys. Šiuo metu žinomi 67 apie jį besisukantys skirtingos masės ir dydžio palydovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario 21 d. ESA pranešė, kad ji aktyviai ruošiasi pirmutinei misijai iš ESA 2015-2025 metų Kosmine vizija vadinamos programos misijų. Šiai, sutrumpintai pavadintai JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer), misijai keliamas tikslas – ištyrinėti pagrindinius Jupiterio ledu padengtus palydovus. Numatyta atlikti 11 mokslinių eksperimentų. Pirmieji iš Jupiterio palydovų būtų tiriami Ganimedas, Europa ir Kalista. Mokslininkai nori sužinoti, ar po juos dengiančiu ledo sluoksniu gali būti vandens ir ar ten tinkamos sąlygos gyvybei.

JUICE erdvėlaivio paleidimas numatytas 2022 metais, o atvykimas prie Jupiterio – 2030 metais. Didžiausios Saulės sistemos planetos išsamūs tyrimai turėtų trukti ne mažiau kaip trejus metus.

Bendra JUICE misijos sąmata, kuri buvo patvirtinta 2012 metais, vertinama maždaug 850 milijonų eurų.

Visai neseniai už JUICE projektą atsakingi mokslininkai sudarė mokslinių prietaisų, kurie bus sumontuoti kosminiame aparate, sąrašą. Tai vaizdo kameros, spektrometrai, lazerinis altimetras ir pro storą ledo sluoksnį galintis prasiskverbti radaras. Be to, kosminis aparatas bus aprūpintas magnetometru, plazminiais monitoriais ir įvairia radijo įranga.

Visą šią aparatūrą ketina kurti 15 Europos šalių, šitaip kartu prisidėdamos prie šios grandiozinės misijos realizavimo.

Misijos koordinatoriaus ESA Saulės sistemos misijų padalinio vadovo italų astronomo Luidžio Kolandželio (Luigi Colangeli) teigimu, JUICE misijos sėkmės laidas – visų būtiniausių instrumentų ir prietaisų teisingas pasirinkimas.
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)