D. Tito: 2018 m. sausio 5 d. į Marsą išskris sutuoktinių vyro ir moters pora (Video)  (12)

Milijonierius, kosmoso turistas Denisas Tito (Dennis Tito) prieš keletą dienų viešai paskelbė apie savo planus remti komercinę misiją į Marsą ir patikslino, kad į Marsą skris du žmonės – vyras ir moteris, kurie veikiausiai turėtų būti vedusi pora. D. Tito žodžiais tariant, tai būtų „greita misija, kurios dalyviai grįš į Žemę“, prieš tai virš Marso paviršiaus praskrieję 300 km aukštyje. Erdvėlaivis, ko gero, bus ne didesnis už namelį ant ratų („kemperį“). Skrydžio startas – 2018 m. sausio 5 d.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši data parinkta dėl to, kad būtent tą dieną dėl Žemės ir Marso tarpusavio padėties atsivers unikali galimybė („orbitinis langas“) į Raudonąją planetą nuskrieti ir iš jos sugrįžti vos per 501 parą.

„Jei prasnausime tokius momentus, pražiopsosime ir galimybes tapti tarpplanetine rase, – pareiškė žurnalistas Mailzas O'Brajanas (Miles O’Brien), D. Tito remiamos misijos „Inspiration Mars“ programą pristatęs internetinės transliacijos metu. – Jei to nesiimsime, vieną dieną žmonija gali liautis egzistavusi.“

Anot D. Tito, yra aibė priežasčių nerengti tokios misijos, tačiau „kartais tiesiog privalai pakelti inkarą. Mums reikia liautis baiminusis ir nuogąstavus… Mūsų tikslas – nusiųsti du žmones, o į kelionę neakivaizdžiai priimti kiekvieną, kuriam ji įdomi.“

D. Tito įsteigė naują ne pelno siekiančią organizaciją „Inspiration Mars Foundation“ ir pabrėžė, kad misija bus ne tarptautinė, o amerikiečių – ji bus vykdoma turint tikslą „kreiptis į jaunuosius amerikiečius ir praplėsti jų vizijas, svajones ir ateities galimybes eksploatuojant kosmosą“. Misija bus vykdoma naudojant „patikrintas, egzistuojančias kosmoso transporto sistemas ir technologijas, kurios naudojamos pramonėje, NASA ir Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS)“.

Fondas „Inspiration Mars“ su NASA ir Eimso tyrimo centru (Ames Research Center) pasirašė Veiksmų kosmose susitarimą (Space Act Agreement), pagal kurį bus kuriama šiluminė saugos sistema, vykdomas technologijų testavimas ir įvertinimas, taip pat panaudojamos NASA žinios, patirtis ir technologijos.

„Nuėjome į NASA ir paaiškinome, kad mums reikia ne pinigų, o partnerystės dalijantis technologijomis, – dėsto misijos „Inspiration Mars“ technologijų skyriaus vedėjas Taberis Makalumas (Taber MacCallum). – NASA pasižymi išskirtiniu ryžtu, tad bendradarbiauti su jais bus nuostabu.“

O štai taip atrodys skrydžio su sugrįžimu į Žemę trajektorija:

Misijos specifika tokia, kad jai startavus, nutraukti jos nebebūtų jokių galimybių.

„Į misijos įgyvendinimą bus įtraukti geriausi pramonėje, valstybės valdyme ir akademinėje bendruomenėje dirbantys protai, – tvirtina D. Tito. – Jie plėtos kosminio skrydžio sistemas, planuos inovatyvius tyrimus, integruos švietimo ir paramos sferas. Šis santykinai nebrangus, bendradarbiavimu grįstas ir filantropinis projektas bus dinamiškas iššūkis JAV visuomenei, atnešiantis jai įvairiopų naudų.“

„Inspiration Mars“ vykdys ir švietimo programas – kad ja domėtųsi vaikai.

„Labai svarbu, kad misijoje į Marsą skrietų vyras ir moteris, nes jie reprezentuoja žmoniją, – kalbėjo su T. Makalumu projekte „Biosphere-2“ dirbusi ir už jo ištekėjusi Džeinė Pointer (Jane Poynter). – Tačiau svarbiausia – tai reprezentuoja mūsų vaikus, kadangi, nepriklausomai nuo to, berniukas tu ar mergaitė, galėsi įsivaizduoti save kaip potencialų misijos narį. Misijos pavadinimas ir pati misija yra vienas žodis – „įkvėpti“.

Anot Dž. Pointer, „kad astronautai būtų vedę svarbu ir todėl, kad ši sąlyga yra kertinis pagrindas įgulos psichologiniam tarpusavio palaikymui.

„Įsivaizduokite, kad kelionė išties labai ilga, kad esate uždarytas ankštame modulyje ir neturite jokios galimybės iš to pasitraukti, – siūlo Dž. Pointer. – Ten nebus net mikrogravitacijos… per 500 dienų teks suvalgyti apie 1500 kg sauso maisto, kurį reikės vilgyti iš naujo perdirbamu vandeniu. Ką ir bekalbėti apie gebėjimą ilgą laiką būti drauge toje pačioje patalpoje.

Artimiausius dvejus metus misiją rems D. Tito. Vėliau bus reikalingos privačių rėmėjų ir labdaros lėšos, vyriausybės partnerystė. Didžiąją dalį finansinės sąmatos sudarys ir transliavimo teisės. „Tiesa, šio projekto tikslas nėra uždirbti pinigų – aš iš to nė trupučio neuždirbsiu. Atvirkščiai, po šios misijos mano turtas bus mažesnis“, – aiškina D. Tito.

Tiesa, misijos pristatymui skirtoje spaudos konferencijoje niekas neįvardijo konkrečios sumos. Anot misijos rengėjų, kad ir kokie skaičiai būtų numatyti ir pateikti, jie, ko gero, būtų neteisingi. Tačiau misijos rengėjai sutiko, kad marsaeigio „Curiosity“ misijos sąmata (2,5 mlrd. JAV dolerių) būtų tik nedidelė dalis sumos, kurios reikėtų misijos „Inspiration Mars“ įgyvendinimui.

Į Marsą amerikiečių pora skries modifikuota orbitine kapsule, kuri į Raudonąją planetą iškeliaus iš orbitos aplink Žemę. Reikalinga skrydžio trajektorija bus pasiekta vienu reaktyviniu manevru.

Anot D. Tito, dabar yra tinkamas metas misijai, ir ne tik dėl „orbitinio lango“, bet ir dėl visų investicijų, kurias NASA yra įdėjusi į kosmoso eksploatavimo technologijas ir programas.

Paklaustas, iš kur 2018 m. gaus raketą, D. Tito atsakė, kad „raketos ir skrydžio moduliai jau yra sukurti – tereikia juos integruoti, sujungti. Mane labiau jaudina gyvybės palaikymo sistemos, žalinga kosminė spinduliuotė ir grįžimo sistemos.“

„Marsas – didžiulis iššūkis. Tačiau toks tikslas pasiekiamas, – reziumuoja T. Makalumas. – Ekspertai įvertino visas rizikas, naudas, labai įtemptą misijos įgyvendinimo dienotvarkę ir padarė išvadą, kad turimų technologijų pakanka – tereikia jas integruoti, sujungti, ištestuoti ir paruošti skrydžiui.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(0)
(0)

Komentarai (12)