Žemės branduolys 1000 laipsnių karštesnis, nei manyta  (2)

Kietas geležinis Žemės branduolys iš tikrųjų yra įkaitęs iki 6000 laipsnių pagal Celsijų, arba 1000 laipsnių daugiau, nei buvo manoma iki šiol, atskleidė Prancūzijos geologų atliktas tyrimas, kurio rezultatai pristatyti žurnale „Science“. Šis tyrimas gali paaiškinti, kodėl mūsų planeta turi magnetinį lauką: iki šiol tai padaryta buvo keblu, teigia tyrimo autoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio tyrimo rezultatai atitinka geofizikų pasiūlytą modelį, kuriame teigiama, jog kieto branduolio ir jį gaubiančios mantijos temperatūros skirtumas turi būti bent 1500 laipsnių, kad galėtų egzistuoti Žemės magnetinis laukas.

Žemės litosfera sudaryta iš trijų sluoksnių – plutos, mantijos ir branduolio. Tiesiogiai tyrinėti Žemės branduolio ir mantijos uolienų neįmanoma dėl per didelio gylio, todėl geologai nagrinėja Žemės gelmių savybes remdamiesi laboratorijose atliekamais eksperimentais. Jie vykdomi itin didelio slėgio ir temperatūros sąlygomis.

Agnès Dewaele vadovaujama Prancūzijos mokslininkų grupė sugebėjo apskaičiuoti kieto Žemės branduolio temperatūrą tirdama, kaip superaukštas slėgis veikia geležies savybes. Tuo tikslu buvo sukurta speciali metodika, leidžianti „peršviesti“ didelio slėgio kameroje esantį lydinį sinchrotronine rentgeno spinduliuote.

Pasak mokslininkų, šis metodas leidžia sužinoti agregatinį lydinio būvį: ar jis yra skystas, ar vis dėlto lieka kietas kūnas. Ši informacija būtina modeliuojant Žemės branduolio medžiagos savybes, nes geležies lydymosi temperatūra ir kitos savybės iš esmės keičiasi itin didelio slėgio sąlygomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(15)
(0)
(2)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: