Lietuvių pasauliniam pjezo reakcijos eksperimentui kosmose – žalia šviesa  (1)

Lietuvos mokslo bendruomenė, dirbanti kosmoso srityje, ruošiasi pasaulinės reikšmės įvykiui – pirmajam pjezo reakcijos įrangos išbandymui kosmose. Jau šių metų lapkričio mėnesį į kosmosą kils pilotinis, Kauno technologijos universiteto (KTU) ir Kosmoso mokslų ir technologijų instituto jungtinės komandos kuriamas palydovas „LitSat-1“. Tokiai projekto eigai pritarta bendrame universiteto ir Lietuvos kosmoso asociacijos pasitarime apsvarsčius ilgalaikės kosmoso programos tikslus ir artimiausius uždavinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal Asociacijos sutartį su JAV kompanija „LLC NANORACKS”, palydovą į kosmosą pakels „Space X“ raketa nešėja.

„2015-aisiais rengiamės pirmą kartą kosmose ištirti pjezo reakcijos įrangą – ji reikalinga precizinei palydovų orientacijai. Todėl labai svarbu dar šiemet atlikti bandomąjį skrydį ir jo metu patikrinti visų komponentų, kurie bus naudojami eksperimento metu, sklandų veikimą. Toks eksperimentas dar niekada nebuvo atliktas, sėkminga jo baigtis atvertų dideles galimybes viso pasaulio valstybių mažųjų palydovų programoms“, – sako Lietuvos kosmoso asociacijos prezidentas Vidmantas Tomkus.

Jis pastebi, kad, kosmoso tema pastaruoju metu Lietuvoje darosi vis aktualesnė, vyksta praktiniai darbai. „Turiu paminėti dviejų kosmoso entuziastų, Vytenio ir Lauryno vadovaujamą projektą – jis taip pat labai ambicingas, jiems padedame konsultacijomis ir patarimais. Mūsų pasirinktas palydovas kuriamas laikantis „atviro kodo“ principo, todėl įgyta patirtis ir žinios tikrai nebus užrakinti dokumentų archyvuose, tikiu, kad tai sukels dar didesnį susidomėjimą šia sritimi“, – priduria V.Tomkus.

Kauno technologijų universiteto rektorius Petras Baršauskas sako esantis tikras, jog progos, leidžiančios kosmoso entuziastams, o ypač – jaunimui, betarpiškai dalyvauti tokiuose projektuose, juos ne tik įpareigoja tobulintis ir siekti būti geriausiais. „Studentams tai – ir svarus motyvas baigus studijas nepabėgti iš Lietuvos galvojant, kad galimybių čia įgytų žinių praktiniam pritaikymui nėra. Ši misija – tai proga sujungti mokslininkų patirtį, studentų entuziazmą ir verslo partnerių galimybes. Kauno technologijos universitetas, didžiausias pajėgas mesdamas „LitSat-1“ projektui, ir toliau, kaip iki šiol, stengsis bendradarbiauti su visais, kurių ambicijos ir užsispyrimas – aukščiau žemės“, – tvirtina rektorius.

Simboliška, jog palydovas „LitSat-1“ bus paleistas šiemet, minint kito – Dariaus ir Girėno legendinio skrydžio per Atlantą 80-metį. Siekiant paminėti istorinę datą, palydovo projektas pavadintas „Misija Lituanica 80“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (1)