NASA prašymu asteroidus stebės ir astronomai mėgėjai  (0)

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA), siekdama identifikuoti visus žmonių populiacijai grėsmę keliančius asteroidus, paskelbė ketinanti bendradarbiauti su dangaus kūnų stebėjimais laisvalaikiu užsiimančiais civiliais gyventojais bei astronomijos mėgėjais, praneša Reuters.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susidūrimo pavojų keliančių asteroidų stebėjimo srityje NASA norėtų bendradarbiauti ir su kitomis vyriausybinėmis bei nevyriausybinėmis organizacijomis, taip pat universitetų mokslininkais bei tarptautiniais partneriais.

JAV kosmoso agentūra jau yra nustačiusi 95% netoli Žemės planetos esančių kosminių akmenų bei kitų objektų, su kuriais mūsų planeta gali susidurti. Daugelio jų skersmuo siekia 100 ar daugiau metrų – kai kurių mokslininkų teigimu, panašaus dydžio asteroidas prieš maždaug 65 mln. metų išnaikino dinozaurus.

Tačiau net ir mažesnių išmatavimų akmenys iš kosmoso gali pridaryti nemažai žalos – šių metų vasarį Urale, Čialebinsko regione nukritęs kiek daugiau nei 1,7 m skersmens meteoritas sugadino nemažai gyvenamų bei pramoninių pastatų ir sužalojo apie 1200 žmonių.

Jau šiuo metu nuo 50 iki 100 astronomų mėgėjų atlieka vadinamuosius spindesio kreivių analizės (angl. light-curve analysis) tyrimus, kurių metu pakartotinai fiksuojamos astronominių objektų nuotraukos, o tai daroma siekiant nustatyti jų charakteristikas, teigė „Astroid Grand Challange“ programos vadovas Jasonas Kessleris. Augant šių tyrimų apimtims NASA kviečia bendradarbiauti ir daugiau astronomija besidominčių piliečių.

Grėsmę keliančiais kosminiais objektais susidomėjo ir JAV įstatymų leidėjai. Kovo mėnesį JAV Atstovų rūmuose mokslo komitetas svarstė, kaip reikėtų nustatyti galimų susidūrimų su asteroidais pavojų bei kaip jį sumažinti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)