Ar įmanoma žmogui persodinti galvą?  (16)

Mokslų daktaras, neurochirurgas Sergio Canavero tiki, kad šiuolaikinės medicinos technologijos yra pakankamai pažengusios ir jau leidžia persodinti žmogui galvą, rašo „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tokia operacija nebėra mokslinės fantastika. Ją galima sėkmingai atlikti šiandien“ – tikina S.Canavero.

Mokslininko nuomone, galvos persodinimo operacijai reikėtų 100 medikų komandos ir 8,5 milijono JAV dolerių. Abi galvos, donoro ir recipiento, privalo būti atskirtos tuo pačiu metu ir prijungtos prie kūno per vieną valandą. Vienintelė priežastis, dėl kurios S. Canavero dar neatliko tokios operacijos, pasak jo paties, tėra lėšų trūkumas.

Kiti medikai nepalaiko savo kolegos entuziazmo. Pavyzdžiui, profesorius Anthony Warrens iš Didžiosios Britanijos transplantacijos bendruomenės pavadino galvos persodinimo operaciją neturinčia prasmės, o pačią idėją – ekscentriška. Kito mokslininko, bioetikos specialisto Calum Mackellar nuomone, kolegos idėja primena siaubo filmo scenarijų.

Galvos persodinimo idėja nėra nauja. 1973 metais Robertui White‘ui netgi pavyko sėkmingai persodinti šią kūno dalį makakoms. Tiesa, pacientė buvo paralyžuota nuo kaklo ir pragyveno su svetima galva (o gal su svetimu kūnu?) tik kelias dienas. Su žmonėmis tokie eksperimentai nebuvo atliekami, bent jau oficialiai.

Pagrindinė kliūtis, trukdanti sėkmingai atlikti galvos operaciją, yra problemos su stuburo smegenų sujungimu. Pacientas su persodinta galva būna suparalyžuotas žemyn nuo susiuvimo vietos. Tačiau dr. Sergio Canavero mano, kad paskutiniai pasiekimai neurochirurgijos srityje išsprendžia stuburo smegenų sujungimo problemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(1)
(2)

Komentarai (16)