Astronautai iš TKS vakar nusileido liepsnų apimtu „Sojuz“  (3)

166 paras praleidus Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), astronautai vakar į Žemę sugrįžo liepsnojančiu erdvėlaiviu „Sojuz“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemę „Sojuz“ įgula pasiekė prieš 6:00 val. ryto Lietuvos laiku. Iš 36-osios ekspedicijos Žemėn sugrįžo NASA astronautas Chrisas Kesidis (Chris Cassidy), Rusijos kosmonautai Pavelas Vinogradovas ir Aleksandras Misurkinas. Kapsulė „Sojuz TMA-08M“ nusileido atokioje Kazachstano centrinės dalies stepėje, arčiausiai esantis miestas- Žezkazganas.

Per 166 paras astronautai aplink Žemę apskriejo 2 656 kartus ir nukeliavo daugiau kaip 100 mln. km. Nusileidimas vyko sklandžiai ir pagal planą – „Sojuz“ kapsulę ant žemės švelniai nuleido didžiulis karšto oro balioną primenantis parašiutas. „Švelniai“ šiuo atveju reiškia „liepsnų kamuolius besileidžiant“.

Liepsnų kamuolį generavo stabdymo raketų varikliai – tai nebuvo trintis įskriejus į tankiuosius atmosferos sluoksnius ar koks nors kitas nevaldomas incidentas.

Trys dabar į Žemę grįžusios įgulos nariai yra pirmieji, savo misijos pradžioje į TKS nuskridę paspartintai – vos per nepilnas šešias valandas, o ne po įprastų dviejų dienų orbitoje ir tik tada vykdomo erdvėlaivio susijungimo su TKS.

A. Misurkinui šis skrydis į kosmosą buvo pirmasis, P. Vinogradovui – trečiasis, o Ch. Cassidy – antrasis.

Dabar TKS liko vadas, rusas Fiodoras Jurčichinas ir jo skrydžio inžinieriai – italas Luca Parmitano ir amerikietė Karen Nyberg.

Rugsėjo pabaigoje prie jų prisidės amerikietis Michaelas Hopkinsas ir rusai Olegas Kotovas bei Sergejus Riazanskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: