Neuronų klaida, kurią nusikaltėliams visada atleistų neurobiologai (Video)  (0)

2012 metais biomedicinos mokslų srityje už tyrimus nervų sistemos veiklos tyrimus apdovanoti Vilniaus universiteto mokslininkai Aidas Alaburda ir Osvaldas Rukšėnas vaizdo reportaže pasakoja, kodėl neuronai gali klysti ir kaip tai apsaugo nuo pavojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų tyrimai skaitmeninio encefolografo pagalba leidžia jau dabar analizuoti žmogaus smegenyse veikiančių neuronų darbą. Lietuvoje naudojama įranga stebi 64 taškus žmogaus galvoje ir, vertindama elektromagnetinius duomenis, fiksuoja, kurios žmogaus smegenų sritys yra aktyvios. Šiuos duomenis apdorojantys mokslininkai savo ruožtu gali šiuos rezultatus lyginti su faktine žmogaus veikla, priskirti žymenis ir sieti atskiras smegenų zonas su skirtingomis veiklos rūšimis.

Pasak Osvaldo Rukšėno, šiuolaikiniai mokslo duomenys leistų objektyviai pateisinti bene visus dėl emocijų proveržio padaromus nusikaltimus – tiesiog tuo metu smegenyse vykstantys procesai yra tiek stiprūs, kad kitokį elgesio modelį siūlantys neuronai yra nuslopinami. Tokie smegenų veiklos ir žmogaus elgesio tyrimai atveria naujas mokslo sritis kaip neuromarketingas, kai smegenų tyrimų duomenys panaudojami kuriant ir siūlant tokius produktus ir paslaugas, kurie smegenyse sukelia stebėtus ir ištirtus reiškinius.

Lietuvos mokslų akademija mokslo visuomenei bei mokslu besidomintiems (jaunimui, mokytojams ir kt.) viešam naudojimui kuria net 15-os vaizdo klipų ciklą „Mokslas iš arti“. Jame Lietuvos visuomenė supažindinama su aktualiausiomis mokslo sričių naujienomis Lietuvoje – biotechnologijų, atominės energetikos, lazerių mokslo ir kitų sričių pasiekimais. Sukurtus vaizdo klipus galima neribotai naudoti mokyklose pamoku metu, seminaruose, renginiuose ir kt.

To paties projekto apimtyje Lietuvos mokslų akademija yra pradėjusi ir pasaulyje žinomų mokslo populiarinimo knygų leidybą lietuvių kalba. 1 tūkstančio egzempliorių tiražu leidžiamos knygos platinamos mokykloms ir bibliotekoms, o visi besidomintys jau išleistų knygų elektronines versijas gali nemokamai atsisiųsti iš LMA interneto svetainės.

Lietuvos mokslų akademija – pagrindinė valstybės institucija, vykdanti mokslo populiarinimo veiklą. Projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ Lietuvos mokslų akademija įgyvendina kartu su partneriais pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos prioritetą „Tyrėjų gebėjimo stiprinimas“. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas, juo siekiama padėti didinti tyrėjų skaičių ir mažinti jų amžiaus vidurkį Lietuvoje. Mokiniams ir jaunimui skleidžiamos ir gilinamos žinios apie mokslą ir technologijas, moksle skatinama lyčių lygybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)