Kaip pasigaminti (neskęstančią!) valtį iš betono? (Video)  (2)

Sakoma, kad senovės graikų eruditas Archimedas plūdrumo paslaptį įminė gulinėdamas vonioje. Net jei ši istorija skamba ne itin įtikinamai, apie patį principą to pasakyti nebūtų galima: jei daiktas sveria mažiau už vandenį, į kurį panardinamas, jis neskęs. O plūduriuoti gali ir... betonas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medžiagas tyrinėjantis mokslininkas Džozefas-Luisas Lambo (Joseph-Louis Lambot) betoninę valtį išliejo dar 1855 m. Taupydamos plieną, per Antrąjį pasaulinį karą JAV pasistatydino 24 betoninius laivus. Mūsų laikais koledžų komandos varžosi kasmetinėse betoninių kanojų irklavimo varžybose. Pavyzdžiui, Viskonsino universiteto (JAV) komanda savo 6 m ilgio kanoją gamino iš betono ir mažų oro pripildytų stiklinių burbuliukų mišinio. Tokia valtimi plaukti gali 4 įgulos nariai. Kad "išsikaldintumei" akmeninį laivą, nebūtina būti apsigimusiu inžinieriumi. Viskas ko reikia – vizitas į statybos reikmenų parduotuvę ir saugaus užutekio iškelti inkarą bei pakelti bures.

Medžiagos

5 kg cemento 10 kg smėlio 2 litrai vandens Betono maišyklė (arba didelis, tvirtas konteineris) 60 cm ilgio, 7,5 cm pločio ir 4,1 cm storio polistireno putos lakštas Universalus peilis Švitrinis popierius Plastikinė plėvelė Fenas Vienas 90 cm ilgio ir 12,5 cm pločio, 0,625 storio faneros lakštas Nelipnus silikoninis aerozolis Poliuretano klijai

Pasigaminimo instrukcija

(A) Nusibraižyti: pasidėkite putoplasto (polistireno putos) lakštą ant plokščio paviršiaus. Nusibraižykite pailgą kiaušinio formos kontūrą – tai bus vidinė jūsų kanojos ertmė.

(B) Išpjauti: nubrėžtą formą išpjaukite peiliu. Tada užbaikite vienos putoplasto pusės apdirbimą, nuskusdami maždaug 0,3 cm nuo briaunų. Nušveiskite švitriniu popieriumi, kol paviršius liks švelnus.

(C) Apvynioti: apvyniokite formą dviem plastikinės plėvelės sluoksniais. Pakaitinkite plėvelę feno srautu taip, kad ji tampriai apgaubtų putoplastą.

(D) Suklijuoti: išpjaukite iš faneros formą, kuri atitiktų iš putoplasto pasigamintą formą. Toliau, ant putoplasto plokščiosios pusės užtepkite poliuretano klijų ir priklijuokite jį prie faneros. Suspauskite lipdinį, kol klijai išdžius (apie porą minučių). Išorinę faneros pusę padenkite silikono aerozoliu.

(E) Išlieti: iš cemento, smėlio ir vandens užsimaišykite betono: iš pradžių gerai išmaišykite cementą ir smėlį, užpilkite vandeniu ir maišykite, kol susiformuos vientisa masė. Atsargiai padenkite fanerinį-putoplastinį karkasą betonu. Storis – kokio pageidaujate, bet ne daugiau kaip 0,6 cm. Palykite gaminį džiūti 21 parą (3 savaites). Po to nušveiskite betoninį paviršių.

(F) Plaukti: jūsų betoninė kanoja vandenyje turėtų atlaikyti daugiau nei sveria ji pati. Kelkite bures, pakelkite inkarą ir pirmyn!

Laikas: laivelio pagaminimui – 1 val., išdžiovinimui – 3 savaitės.

Kaina – apie 150 Lt.

Sudėtingumas: 2 iš 5.

Pastaba: gamindami laivelį, naudokite apsaugos priemones (pirštines, veido apsaugas, apsauginius akinius). Cemento dalelės gali dirginti, karšta plastikinė plėvelė gali nuplikyti, o peiliai – įpjauti. Tad su medžiagomis ir įrankiais derėtų elgtis atsargiau.

Pabaigai – vaizdo siužetas iš betoninių kanojų irklavimo fiestos JAV.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(1)
(0)

Komentarai (2)