Medžiai padės aptikti naujus požeminius aukso telkinius  (0)

Pinigai ant medžių neauga, tačiau mokslininkai patvirtino, kad kai kurių augalų lapuose galima rasti aukso. Mokslininkai iš Australijos teigia, kad eukalipto lapuose aptiktos aukso dalelės rodo, jog gerokai giliau guli palaidoti šio metalo klodai, skelbia bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie tiki, kad šis atradimas pasiūlys naują šio didelę paklausą turinčio metalo buvimo vietos nustatymo būdą, ypač sunkiai pasiekiamose vietovėse.

Tyrimas pristatomas žurnale „Nature Communications“.

Geochemikas mokslų daktaras Melas Linternas iš Australijos Sandraugos Mokslo ir pramonės tyrimų organizacijos teigia: „Mes aptikome daugybę lengvai pasiekiamų klodų Australijoje ir kitose pasaulio šalyse taip pat. Dabar mes bandome imtis ieškoti daug sudėtingesnių, kurie palaidoti po dešimtimis metrų upių nuosėdų ir smėlio kopų. Ir medžiai mums pateikia metodą, leidžiantį tai padaryti“.

Palaidoti lobiai

Aukso dalelių buvo aptikta dirvožemyje aplinkui eukaliptų medžius, bet mokslininkai patvirtino, kad augalai pasisavina šį elementą.

Pasinaudoję Australijos sinchotronu – didžiuliu aparatu, kuris naudodamas rentgeno spindulius išsamiai ištiria medžiagą – mokslininkai aptiko aukso pėdsakų kai kurių medžių lapuose, šakelėse ir žievėje.

Šio tauriojo metalo kiekiai buvo labai nedideli.

„Mes atlikome paskaičiavimus ir nustatėme, kad reikia 500 medžių, augančių virš aukso telkinio, kad juose esančio aukso pakaktų auksiniam žiedui pagaminti“, - patikino M. Linternas.

Vis dėlto aukso dalelių buvimas byloja apie didesnius šio tauriojo metalo klodus, slypinčius daugiau nei trisdešimties metrų gylyje.

Mokslų daktaras aiškina: „Manome, kad šie medžiai veikia kaip hidraulinis siurblys. Jie per šaknis paima gyvybiškai svarbų vandenį ir tai darydami pasiima mažytes aukso daleles, kurios per apytakinius audinius patenka į lapiją“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)