Kalėdų eglėje – 25 tūkst. įvairiausių gyvių  (3)

Vidutinėje Kalėdų eglutėje – tikra gyvių karalystė. Taip teigia Bergeno universiteto muziejaus profesorius Bjarte Jordalas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, Kalėdų eglėje gali gyventi apie 25 tūkst. vabzdžių, erkių ir vorų. Sciencedaily.com pakalbino B. Jordalą apie jo atliktą tyrimą.

– Kaip visi šie gyviai apsigyvena eglėje?

– Jie ieško vietos, kur galėtų žiemoti. Paprastai gyviai netenka beveik visų kūno skysčių ir yra visiškai neaktyvūs. Tačiau jie gali atsibusti, kai medis įnešamas į šiltus ir šviesius namus. Vabalams ima atrodyti, kad prasidėjo pavasaris ir metas veikti.

– Taigi ką jie veikia? Vaikščioja kambariuose, ieškosi sau vietos?

– Ne, manau, jie lieka medyje. Tiek medis, tiek oras namuose yra labai sausi. Vabalai dažniausiai gyvena tik medyje. Be to, jie namuose nerastų tinkamų augalų maistui, taigi galiausiai išdžiūtų ir nugaištų. Galite būti ramūs, nė vienas gyvis jums tikrai nekelia jokio pavojaus. Netgi alergijų neturėtų sukelti.

– Ar kiekvienoje Kalėdų eglėje gyvena vienodas gyvių skaičius?

– Ne, tikrai ne. Kartais skaičius yra visiškai atsitiktinis, kartais – priklauso nuo medžio rūšies. Žinoma, labai svarbu ir tai, kur medis buvo auginamas – miške ar specialiuose medelynuose.

– Ar žmogus gali pats pamatyti, kiek gyvių yra jo Kalėdų eglutėje?

– Na, labai sunkiai, nes jie dažniausiai labai gerai pasislėpę ir žmogaus akiai nematomi. Norėdami pamatyti tiksliai, turėsite eglutę pakratyti ant švarios baltos paklodės.

– Ar Kalėdų eglėje yra erkių?

– Norvegijos visuomenės sveikatos instituto tyrimo duomenimis, beveik kiekvienoje Kalėdų eglėje yra erkių. Dažniausiai jos įsisiurbia į augintinių kūnelius. Tačiau rizika yra minimali. Erkės eglutėje miega žiemos miegu, o kai medis po švenčių išnešamas, jos dažniausiai jau yra negyvos.

– Ką reikėtų daryti norint sumažinti gyvių skaičių Kalėdinėje eglutėje?

– Reikėtų įsigyti medį, augintą medelynuose. Tačiau niekada nebandykite jo plauti ar valyti – taip tik eglę pažeisite. Ir tikrai nesibaiminkite. Kiekviename augale, esančiame jūsų namuose, gyvena daug įvairių gyvių, taigi Kalėdų eglė nėra išskirtinė.

– Kaip manote, ar žmonės žino, kad medyje, kurį jie parsineša į namus, yra tiek įvairių vabalų?

– Tikriausiai, kad ne. Kaip jau sakiau, gyviai dažniausiai yra nematomi. Turite suprasti, kad kai įsinešate medį į namus, jame yra mažytė dalelė gamtos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: