Velniop gravitaciją! Astronautams sukurti specialūs nesvarumo kostiumai (Video)  (1)

Panašu, kad netrukus iš orbitos grįžę astronautai nebebus panašūs į bejėgius, ant kojų nepastovinčius kūdikius – astronautams sukurti stilingi ir patrauklūs nesvarumo kostiumai, vilkint kuriais nebereikės jokios gravitacijos, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujojo kosminio kostiumo kūrėjai tikisi, kad jų darbo vaisius žymiai sumažins kaulų ir raumenų audinio nykimo procesus, ilgą laiką gyvenant nesvarumo arba mikrogravitacijos būklėje. BBC publikavo naują vaizdo siužetą, kuriame pristatomas daugelį metų kurtas nesvarumo kostiumas, pavadinimu " Gravity Loading Countermeasure Skinsuit " (GLCS). Kaip pasakojo Londono Karališkojo koledžo fiziologas Davidas Greenas, kostiumo medžiagą sudaro šimtai "Spandex" tipo audinio sluoksnių, kurie ypač tampriai apspaudžia apatines kūno dalis, pavyzdžiui, kojas. Šias dalis įprastomis sąlygomis veikia ne tik gravitacija, bet ir viršutinės kūno dalies slėgis, o nesvarumo būklėje nelieka nei gravitacijos, nei viršutinės kūno dalies slėgio. D. Greenas su kolegomis mano, kad netrukus tokius nesvarumo kostiumus vilkės visi nesvarumo būklėje dirbantys astronautai. Tačiau vien to nepakaks: astronautams vis tiek teks mankštintis ir treniruoti raumenyną. Tai padės išsaugoti nepriekaištingą kosmose dirbančių žmonių sveikatą. O štai kol kas astronautų orbitoje situacija kitokia: nors ir mankštinasi, nesvarumo sąlygose jų kaulų ir raumenų audiniai vis tiek sunyksta, atrofuojasi. Todėl grįžimai į Žemę jiems būna fiziškai labai skausmingi. Kai kuriais atvejais skausmą astronautai kenčia ir orbitoje – ten dėl nesvarumo pernelyg sumažėja fizinis krūvis nugarai ir stuburui.
" Gravity Loading Countermeasure Skinsuit " netrukus turėtų būti išbandyti kosmose. Jei eksperimentai Žemėje bus sėkmingi, danų astronautas Andreasas Mogensenas nesvarumo kostiumą TKS vilkės jau 2015 m.

Masačiusetso technologijų instituto (MIT) mokslininkai straipsnį apie tokio kostiumo koncepciją pirmą kartą publikavo prieš ketverius metus, 2010 m. Per tą laiką buvo sukurta ir keletas tokio kostiumo prototipų. Šiuo metu Londono Karališkojo koledžo tyrėjai atlieka eksperimentus – kostiumai išbandomi ir vadinamuosiuose "nulinės gravitacijos" skrydžiuose lėktuvu.

Tiesa, panašius gravitacinį poveikį imituojančius kostiumus, kurie vadinami "Pingvin", TKS kartais jau vilki rusų astronautai. Tačiau kostiumo kūrėjai iš MIT rusišką kostiumo versiją vertina skeptiškai. Anot amerikiečių, "Pingvinų" efektyvumas stabdant kaulų ir raumenų audinių nykimo procesus nepakankamai įvertintas. Apie tai MIT mokslininkai Jamesas Waldie ir Dava Newman savo straipsnyje atkreipė dėmesį dar 2010 m.

Jei amerikietiškasis nesvarumo kostiumas sėkmingai įveiks testų etapą, tikimasi, kad jis bus naudojamas ilgalaikėse kosminėse misijose, pavyzdžiui, skrydžiuose į Marsą.

Vaizdo siužetas

Media playback is unsupported on your device

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (1)