Dega Kuršių Nerijos nacionalinis parkas: gesinti planuojama sraigtasparniais  (1)

Penktadienio popietę, balandžio 25 d., Smiltynėje kilo gaisras. Bendrasis pagalbos centras nurodo, kad 11.55 val. telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Kuršių Nerijos nacionaliniame parke, ties Alksnynės kontrolės postu, dega miškas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į įvykio vietą išsiųstos Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Klaipėdos ir Neringos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos.

Kuršių Nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser teigė, kad ugnis sparčiai išplito. šiuo metu paliesta jau apie 10 hektarų miško. Paaiškėjo, kad gaisrą gesinti iškviesti ir Palangos, Kretingos, Gargždų ugniagesių pajėgos.

„Padėtis kalnapušyne keičiasi labai greitai. Jau gal kokios šešios ugniagesių mašinos šiuo metu yra ir dar važiuoja naujos pajėgos. Apie 10 hektarų paliesta šiuo metu“, - kalbėjo A. Feser.

Pasak jos, gaisras pastebėtas pačioje užuomazgoje, tačiau ugnis išplito žaibiškai.

„Mūsų miško darbuotojas važiavo tiesiog keliuku, pastebėjo gaisrą. Pamatė pačioje pradinėje stadijoje ir iš karto skambino į Bendrąjį pagalbos centrą. Bet kalnapušėse tokiu greičiu viskas vyksta“, - sakė A. Feser.

Bando užkirsti kelią ugnies plitimui

Į įvykio vietą išvykusi parko direkcijos vadovė informavo, kad bandoma užkirsti kelią ugnies plitimui. Šiam darbui pasitelkti buldozeriai.

„Išsikvietėme pagalbą, kad su buldozeriais atkirtinėtų, kad gaisras neitų nei į šiaurę, nei į pietus. Kiek aš žinau, dabar ugnis eina link paplūdimio“, - teigė A. Feser.

Pašnekovės teigimu, galima guostis nebent tuo, kad vėjas parko teritorijoje nestiprus: priešingu atveju, liepsnos plistų dar greičiau. „Vėjas nesmarkus. Ačiū Dievui, jis nesmarkus“, - sakė A. Feser.

Parko teritorijoje įrengtos ir specialios kameros, kurios turi fiksuoti gaisrus ir padėti juos greitai lokalizuoti. Anot A. Feser, šiuo atveju žmonės gaisrą pastebėjo kur kas grečiau, tačiau kamerų nauda neabejotina.

Ant kojų sukeltos gausios ugniagesių pajėgos

Į įvykio vietą išsiųstos gausios ugniagesių pajėgos. Autocisternos į nacionalinį parką keliavo ir keltais per Kuršių marias.

„Išsiųstos gaisrinės iš Klaipėdos miesto, Gargždų, Neringos, Kretingos, Palangos. Septynios, jau gal ir daugiau autocisternų turėtų būti“, - teigė Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Aurelija Lapaitė.

Pasak jos, kol kas gaunama mažai informacijos iš įvykio vietoje dirbančių ugniagesių, mat visos įmanomos pajėgos metamos kovai su ugnimi.

Primename, kad didžiulis gaisras Smiltynėje kilo 2006 m. gegužę. Tuomet ugnis buvo užgesinta tik po 26 dienų nuo gaisro pradžios. Tuomet intensyviausiai miškas degė 10 parų, kol pasisekė ugnį užlieti ir pradėjo lyti. Tąkart išdegė 236 hektarai Smiltynės miško. Užsitęsusi pavasarinė sausra, ketvirta gaisringumo klasė, nepastovus vėjas lėmė nepaprastai greitą liepsnos plitimą.

Nacionalinio parko direkcijos vadovė ir pati išskubėjo į įvykio vietą. Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas taip pat išvyko į gaisro rajoną Neringoje stebėti gesinimo operacijos eigą. Dėl gaisro ministras nutraukė anksčiau suplanuotą vizito programą Raseiniuose.

Gaisrą gesinti planuojama ir iš oro - tam bus pasitelkti sraigtasparniai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Šarūnas Černiauskas
(3)
(0)
(0)

Komentarai (1)