Ekspertai: dabartinei skrydžio į Marsą programai gresia žlugimas  (0)

JAV Nacionalinė tyrimų taryba (National Research Council, NRC) parengė 286 puslapių apimties ataskaitą, kuri skirta NASA specialistams. Dokumente perspėjama, kad suplanuoto žmonių skrydžio į Marsą programa gali žlugti, jei nebus imtasi esminių permainų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NRC ekspertų teigimu, tokiam rimtam žingsniui, kaip astronautų išlaipinimas Marso paviršiuje, būtina, jog NASA skubos tvarka pradėtų bendradarbiauti ne tik su kitų šalių kosmoso agentūromis (pavyzdžiui, Kinijos), tačiau ir privačiomis kompanijomis.

Be geriausių pasaulio mokslininkų pastangų apjungimo, taip pat papildomo NASA finansavimo tokio sudėtingumo projekto negali būti sėkmingas, rašoma ataskaitoje.

Esminė ekspedicijos į Marsą sudėtinė dalis yra didelio svorio krovinį galinti pakelti raketa „Space Launch System“ (SLS), taip pat pilotuojamas kosminis laivas Orion. Tokią strategiją NRC ekspertai laiko klaidinga.

National Research Council atstovai pasiūlė tris alternatyvius variantus, kurių kiekvienas numato, kad kosminė ekspediciją į Marsą prasidėtų iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS). Pastaroji yra labai svarbi, praktiškai testuojant ilgų skrydžių technologijas, taip pat išbandant ekipažo psichologinę ir biologinę ištvermę.

Kaip tarpiniu kelionės punktu siūloma svarstyti galimybę įsteigti bazę Mėnulyje. Būtent du kelionės į Marsą variantą numato laikiną sustojimą Mėnulio paviršiuje: čia būtų galima įsteigti tris astronautams skirtas bazes. Tiesa, tokiam planui nepritarė ne tik Baltieji Rūmai, bet ir pats JAV prezidentas Barakas Obama asmeniškai.

Trečiasis variantas numato, jog astronautai išsilaipintų viename iš asteroidų, vėliau pasiektų vieną iš Marso palydovų, ir tik tuomet išsilaipintų Raudonojoje planetoje.

NASA patvirtinta programa numato, kad skrydžio į Marsą startas įvyks 2031 m., tuo tarpu astronautai šią planetą pasiektų 2033 m. Įrangos ir visos reikiamos aparatūros, būtinos „Mars 2020“ ekipažui, išsiuntimas į Raudonąją planetą turėtų įvykti 2028 m.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(35)
(1)
(34)

Komentarai (0)