Rusija neteko paskutinio apie balistinių raketų ataką perspėjančio palydovo  (2)

Nepaisant tradicinio Rusijos valdžios didžiavimosi vis naujais pasiekimais kosmose ir grandiozinių planų statyti bazę Mėnulyje bei skristi į Marsą, reali jos kosminių technologijų padėtis, ko gero, yra labiau nei apverktina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai leidžia manyti šalies dienraščio „Kommersant“ paskelbtas pranešimas apie tai, kad Rusijos gynybos ministerija neteko paskutinio geostacionaria orbita skriejusio balistinių raketų startų aptikimo sistemos „Oko-1“ palydovo. Apie tai informavo dienraščio šaltiniai Rusijos gynybos ministerijoje. „Oko-1“ sistema yra sudėtinės išankstinio perspėjimo apie balistinių raketų ataką sistemos dalis, sakoma pranešime.

Neseniai buvo pasirodę pranešimų apie Rusijai kilusius sunkumus siekiant išlaikyti visavertį savo kosminės navigacijos sistemos GLONASS funkcionavimą, tačiau žinia apie paskutinio „Oko-1“ grupuotės palydovo praradimą aiškiai liudija, kad net ir pačiai svarbiausiai kosminės žvalgybos apie galimą užpuolimą grandžiai Kremlius nepajėgia skirti pakankamai techninių resursų.

Pasak šaltinių Rusijos gynybos ministerijoje, paskutinis geostacionaria orbita skriejęs „Oko-1“ sistemos palydovas 71Х6 („Kosmos -2479“) buvo prarastas dar balandžio mėnesį, o jo techniniai sutrikimai dėl maitinimo sistemos prasidėjo dar šių metų pradžioje. Pasak šaltinių, tada buvo imtasi visų būtinų palydovo reanimacijos procedūrų, tačiau jos nebuvo sėkmingos.

Balandžio mėnesį šis palydovas nustojo siuntęs signalus, tad buvo priimtas sprendimas formaliai atšaukti jį iš kovinio budėjimo režimo.

Pasak leidinio, 2012 m. kovą paleistas palydovas 71Х6 kainavo daugiau nei 1,5 milijardo rublių, jis buvo gaminamas beveik 2 metus. Pagal planą jis turėjo veikti apie 6-7 metus. Balistinių raketų paleidimus jis fiksavo 1 metro skersmens veidrodį turinčiu pagrindiniu infraraudonųjų spindulių teleskopu. Šis palydovas galėjo stebėti raketų paleidimus ne tik iš žemyninės JAV dalies, bet ir neutralių vandenų.

Rusijos ekspertų teigimu, „Oko-1“ išankstinio perspėjimo sistema, pradėta kurti 1991 metais, jau buvo techniškai pasenusi. Kad ji galėtų veikti, būtini bent 2 geostacionaria orbita skriejantys palydovai.

Pranešama, kad šiuo metu Rusijos kariškiai neturi nė vieno „Oko-1“ sistemos palydovo geostacionarioje orbitoje, tačiau vis dar veikia du „Oko-1“ palydovai, kurie skrieja labai ištęstos elipsės formos orbitomis. Išankstiniam perspėjimui apie raketinį antpuolį jų galimybių nepakanka, nes jie budėjimo režimu gali veikti vos 3 valandas per parą.

Anksčiau buvo pranešta, kad Rusijos gynybos ministerijos užsakymu kuriama vadinamoji Vieningoji kosminė sistema, kuri atliks ir išankstinio perspėjimo apie balistinių raketų paleidimus funkciją. Kol kas apie jai skirtus kosminius aparatus nėra jokių žinių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(40)
(3)
(37)

Komentarai (2)