JAV mokslininkas sukūrė naują mirtiną gripo atmainą  (12)

JAV mokslininkas, pagarsėjęs dėl eksperimentų su virusais siekiant juos padaryti labiau užkrečiamais, baigė pavojingiausią savo projektą. Viskonsino-Medisono universiteto profesorius Yoshihiro Kawaoka sukūrė pandenimio gripo viruso rūšį, kuri gali lengvai apeiti žmogaus imuninę sistemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkas genetiškai manipuliavo 2009 m. pandeminio gripo viruso H1N1 rūšimi, kad ji galėtų efektyviai išvengti žmogaus imunininės sistemos antikūnų. Kitaip sakant, žmogaus organizmas būtų visiškai bejėgis prieš ligą.

Dauguma žmonijos įgijo tam tikro laipsnio imunitetą 2009 m. gripui, todėl jį dabar galima gydyti kaip ne tokį pavojingą sezoninį gripą. Tačiau JAV profesorius užsibrėžė ištirti, ar šis virusas galėtų taip mutuoti, kad vėl keltų milžinišką grėsmę.

Tyrimo studija dar nėra paskelbta viešai, tačiau apie ją žinantys kai kurie mokslininkai teigia esantys pakraupę nuo tokių eksperimentų. Jie piktinasi, kad Y.Kawaokai buvo leista eksperimentuoti su virusu, kuris pirmaisiais metais nusinešė pusės milijono žmonių gyvybes.

„Jis paėmė 2009 m. pandeminio gripo virusą ir atrinko tas jo atmainas, kurių žmonių antikūnai negali neutralizuoti. Jis tai pakartojo kelis kartus tol, kol sukūrė virusą-monstrą“, – sakė vienas mokslininkas, susipažinęs su Y.Kawaokos darbu. Jis įsitikinęs, kad jeigu šis virusas kada nors ištrūktų iš laboratorijos, žmonija būtų bejėgė.

Y.Kawaoka pripažino, kad to tyrimas yra baigtas ir jis yra pasiruošęs jo rezultatus išspausdinti moksliniame žurnale. Jo teigimu, stebint H1N1 mutacijas būtų galima sukurti veiksmingesnes vakcinas nuo pandemijos.

Y.Kawaoka anksčiau mėgino atkurti 1918 m. virusą bei padidinti paukščių gripo užkrečiamumą.

Universitetas teigia, kad yra labai maža arba jokios rizikos, kad virusas iš laboratorijos gali patekti į pasaulį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(36)
(1)
(35)

Komentarai (12)