Socialiniam tinklui „Facebook“ išpranašauta staigi mirtis  (9)

Per artimiausius kelerius metus socialinis tinklas „Facebook“ praras 80 proc. nuolatinių vartotojų, prognozuoja Prinstono universiteto (JAV) mokslininkai. Pasak jų, interneto socialinių tinklo gyvenimo ciklas paklūsta epidemiologiniams modeliams. Iš pradžių jie iškart pražysta ir ima vešėti, o netrukus po to seka susidomėjimo atoslūgis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prinstono universiteto mokslininkai apskaičiavo, kad „Facebook“ nuo 2015 iki 2017 m. neteks 80 proc. maksimalaus nuo pat šio socialinio tinko atsiradimo užfiksuoto jo nuolatinių vartotojų skaičiaus.

Šios prognozės remiasi virusinių epidemijų plitimo modeliu SIR, parengtu dar 1927 metais. Jame naudojami trys kintamieji: S (dar neinfekuotų asmenų skaičius), I (infekuotų asmenų skaičius) ir R (asmenų, įgijusių imunitetą ar numirusių dėl ligos, skaičius).

Pasak tyrimo autorių, vieno didžiausių per visą interneto istoriją socialinių tinklų „MySpace“ raida labai tiksliai atitinka SIR modelį. „MySpace“ dabar yra baigiamajame savo gyvavimo ciklo etape.

Tyrimo autorių teigimu, „Facebook“ seka tuo pačiu scenarijumi ir jau artimiausiais metais pakartos „MySpace“ likimą, staiga praradęs turėtą savo populiarumą.

Mokslininkai rėmėsi su „Facebook“ susijusių paieškų, pateiktų paieškos sistemai „Google“, statistika. Nagrinėdami jų dinamiką tyrėjai priėjo išvadą, kad „Facebook“ jau yra pasiekęs savo populiarumo viršūnę, ir jo patrauklumas tarp vartotojų jau pradėjo mažėti, praneša „Technorati“.

Amerikiečių mokslininkų teigimu, idėjos plinta panašiai kaip užkrečiamosios ligos. Iš pradžių jos vis labiau plinta tarp žmonių, o galiausiai visiškai išnyksta. O tokį procesą gana tiksliai aprašo epidemiologiniai modeliai. Kitais žodžiais tariant, vis daugiau dabartinių „Facebook“ naudotojų praras susidomėjimą šiuo tinklu dėl to, kad jis vis mažiau domins jų draugus ir artimuosius.

Žinoma, ar gyvenimas patvirtins tokias prognozes, dar pamatysime. 2013 m. spalį mėnesinė aktyvių „Facebook“ naudotojų auditorija siekė 1,19 mlrd. žmonių. Kol kas gana sunku įsivaizduoti, kad vos po 3 metų 80 proc. iš jų negrįžtamai pasitrauktų bendrauti kitur.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(0)
(1)

Komentarai (9)