Pasaulio prekybos centro griuvėsiuose dirbę gelbėtojai masiškai serga vėžiu  (0)

Daugiau nei 2,5 tūkst. gelbėtojų, dirbusių Pasaulio prekybos centro griuvėsiuose po 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykių, susirgo vėžių. Visi jie gelbėjo žmones iš griuvėsių, kuriais virto PPC po „al Qaeda“ išpuolių, rašo „Gazeta Wyborcza“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2518 – tiek piktybinių auglių atvejų užfiksuota tarp 37 tūkst. policininkų, ugniagesių ir savanorių, kurie prieš 13 metų PPS griuvėsiuose po „al Qaeda“ išpuolių ieškojo gyvųjų. Ligų protrūkis užfiksuotas tik dabar, iki pernai sergančiųjų tebuvo 1140. Tokius duomenis skelbia „New York Post“, remdamasi Niujorko ligoninės „Mount Sinai“, kurioje gydomi visi Rugsėjo 11-ąją dirbę gelbėtojai, informacija.

„Tikiuosi, kad kitiems, kurie kaip ir aš ilgai netemps, bus paskubintas žalos atlyginimas“, – kalbėjo 63 metų buvęs policininkas, sergantis plaučių liga ir turintis neoperuojamą kasos auglį. Jis jau gavo 1,5 mln. dolerių išmoką iš Kompensacijų Rugsėjo 11-osios aukoms fondo. Šio žmogaus, kuris nenorėjo žiniasklaidai atskleisti savo tapatybės, byla dėl sveikatos būklės buvo nagrinėjama skubos tvarka.

Buvęs policininkas tą siaubingą 2001-ųjų dieną, kai du keleivinius lėktuvus užgrobę teroristai juos nukreipė į PPC bokštus, pirmiausia užblokavo autobusu Bruklino tiltą, o paskui nulėkė į nelaimės vietą ir kartu su kitais gelbėtojais griuvėsiuose ieškojo gyvųjų ir žuvusių.

Vyras tvirtina, kad jau tada supratęs, jog ateityje lauks ligos, kadangi tvyrojo debesys dulkių.

Suskaičiuojama net 58 vėžio rūšių, kuriomis susirgo gelbėtojai. Dažniausiai jie kenčia nuo plaučių, prostatos, kasos ir kraujo vėžio. Dėl to visų pirma kaltas asbestas, kuris naudotas aštuntojo dešimtmečio pradžioje statant PPC. Taip pat – alavas, susikaupęs iš 50 tūkst. pastatuose buvusių kompiuterių, bei gyvsidabris, kurio būta tūkstančiuose sudužusių lempų.

Rugsėjo 11-osios byla įgavo politinį atspalvį po to, kai prieš trejus metus respublikonai Kongrese balsavo prieš kompensacijų fondo sukūrimą. Tokiu būdu jie bandė šantažuoti prezidentą Baracką Obamą, siekdami išsaugoti mokesčių lengvatas turtingiausiems amerikiečiams. Tačiau šis žingsnis sulaukė kritikos net tarp dešiniųjų, ypač aštriai tokį žingsnį kritikavo taip pat respublikonas Rudy Giulianis, 2001 metais buvęs Niujorko meru.

Spaudimas suveikė ir fondas buvo įkurtas, gelbėtojams rezervuota 4,3 mlrd. dolerių, iš kurių 1,8 mlrd. dolerių skirta jų gydymui, likusi dalis – kompensacijoms. Pinigai turi būti išmokėti iki 2016 metų.

Iki šiol didžiausia kompensacija siekė 4 mln. dolerių vienam asmeniui. Nukentėjusiais jau yra pripažinta beveik tūkstantis asmenų.

Iš pradžių baimintasi, kad bus sunku nustatyti, ar dėl piktybinių navikų kalti būtent darbai PPC griuvėsiuose, tačiau sergamumas tarp 37 tūkst. gelbėtojų yra gerokai didesnis, nei įprasta, tad niekas nebeturi abejonių, kas dėl to kaltas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (0)