13 dalykų, kurių nežinojote, bet turėtumėte žinoti apie šiukšles  (2)

13 naudingų ir įdomių faktų apie šiukšles, kurie ne tik nustebins... bet galbūt net pažadins norą susitvarkyti, nekaupti atliekų ir paraginti kitus to nedaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Su šiukšlių problemomis žmonės pirmą kartą susidūrė prieš 10 tūkst. metų pr. Kr., kai pradėjo sėsliai gyventi.

2. Pirmieji sąvartynai atsirado apie 3 000 metų pr. Kr., kai šiukšlės buvo pradėtos kaupti į didžiules duobes, o prisipildžius, tekdavo jas užkasti žemėmis.

3. 500 metų pr. Kr. Atėnuose (Graikija) buvo priimtas įstatymas, kad sąvartynai turi būti įrengiami ne mažiau kaip už pusantro kilometro nuo miesto.

4. Pirmasis šiukšlių rinkėjas minimas Didžiojoje Britanijoje XIV amžiuje. Jis kartą per savaitę rinkdavo šiukšles į maišelį.

5. Tik 1657 metais buvo priimtas įstatymas Manhatane, draudžiantis mesti šiukšles į gatvę.

6. Metalo perdirbimas Jungtinėse Amerikos valstijose buvo pradėtas naudoti 1776 metais, kai šalies patriotai nuvertė ir perdirbo karaliaus Džordžo III statulą bei panaudojo ją kulkoms gaminti.

7. 1834 metais buvo priimtas įstatymas, draudžiantis medžiotojams Šiaurės Virdžinijoje šaudyti grifus, nes buvo pastebėti jų naudingi mitybos įpročiai – lesti šiukšles.

8. 1950 metais buvo sukurtas ir iš karto pripažintas pirmasis žalio plastiko šiukšlių maišas.

9. Per olimpines žaidynes, 1984 metais vykusias Los Andžele, atletai, treneriai, teisėjai ir žiūrovai išmetė 6,5 milijonų kilogramų šiukšlių. Tai yra daugiau nei po 6 kilogramus šiukšlių per dieną vienam žmogui.

10. Po 1995 metais Prancūzijoje įvykusių teroro išpuolių dauguma viešųjų šiukšliadėžių buvo pakeistos į permatomas plastikines dėžes.

11. Europoje kasmet išmetama daugiau kaip 1,8 milijardo tonų šiukšlių.

12. Apytikslis vidurkis, apskaičiuotas Amerikos gyventojų, rodo, kad amerikietis per savo gyvenimą išmeta 64 tonas šiukšlių.

13. Šiandien net 42 proc. mūsų šiukšlių yra iš popieriaus ir tekstilės. Metalas, plastikas ir stiklas sudaro 23 proc., sodo ir daržo atliekos 18 proc., o maisto atliekos sudaro tik 7 proc. visų mūsų šiukšlių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Respublika
(18)
(4)
(14)

Komentarai (2)