Kvantiškai nufotografuotas Schrödingerio katinas  (0)

Schrödingerio katinas yra chrestomatinis kvantinio keistumo pavyzdys. Dabar jo atminimas įamžintas portrete, sukurtame vienos iš didžiausių kvantų teorijos keistenybių: kvantinį susietumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie atvaizdai buvo sukurti, naudojant katino šabloną ir susietus fotonus. Keisčiausia, kad vaizdą sukūrę fotonai su šablonu niekaip nesąveikavo, tuo tarpu šabloną apšvietusių fotonų niekada neregėjo kamera.

Kai dvi atskiros dalelės yra susietos, jų fizinių savybių matavimai koreliuoja, ir iš esmės jos dalinasi vieną kvantinę būseną. Gabriela Barreto Lemos ir jos kolegos iš Austrijos mokslų akademijos Vienoje panaudojo šį kvantinį ryšį tarp dalelių sukurti katino atvaizdus, tiesiogiai jo nefotografuojant.

Tam tyrėjai sukūrė geltonas ir raudonas susietų fotonų poras. Geltonieji fotonai apšvietė katino šabloną, tuo tarpu radonieji buvo siunčiami į kamerą. Dėl susietumo su geltonaisiais dvyniais, raudonieji fotonai suformavo katino atvaizdą.

Silikoninis šablonas praleido raudoną šviesą ir kamera galėjo fiksuoti tik raudoną šviesą. Tai rodo, kad taip galima pavaizduoti objektus, kurių užfiksuotieji fotonai nemato.

Žurnalo nuoroda: Nature, DOI: 10.1038/nature13586


Penny Sarchet
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (0)