Do, Re, Mi... O kaipgi skamba atomas?  (0)

Švedų mokslininkams pavyko užfiksuoti atomo skleidžiamą garsą. Ir dar ne bet kokį!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai iš Chalmers technologijų universiteto Geteborge, tyrė ryšį tarp garso ir atomų tikėdamiesi daugiau sužinoti apie kvantinę fiziką. Manipuliavimas garsu kvantiniame lygmenyje galėtų sukelti kompiuterijos revoliuciją, kuri galiausiai duotų mums žymiai greitesnius ir efektyvesnius kompiuterius. Siekdami įrodyti savo hipotezę, tyrėjai „sukonstravo“ dirbtinį 0,01 milimetro atomą. Kaip ir realus, pastarasis gali būti įkraunamas energija, kuri vėliau išsiskiria dalelės forma. Paprastai tai būna tiesiog lengvos dalelės, tačiau šio eksperimento metu buvo išskirtas garsas. Pirmiausia mokslininkai dirbtinį atomą patalpino į superlaidžią medžiagą, suprojektuotą efektyviam garso bangų perdavimui. Kai palei šią medžiagą keliaujantis garsas atšoko nuo atomo, tyrėjai galėjo įrašyti tai, kas sugrįžo. Tam jie pasitelkė specialų mažytį mikrofoną.

Taip mokslininkams pavyko užfiksuoti „Re“ garsą, skambantį apie 20 oktavų aukščiau fortepijono aukščiausios natos. Šis garsas žmogaus ausiai jau yra negirdimas.

Mokslinių tyrimų grupės vadovas, fizikos profesorius Per Delsing, kuris vadovavo eksperimentui teigė: „Besiklausydami atomų, mes atidarėme duris į naują kvantinį pasaulį. Mūsų ilgalaikis tikslas yra pažaboti kvantinę fiziką, nes tai leistų sukurti labai greitus kompiuterius“.

Tyrimo bendraautorius Martin Gustafsson pridūrė: „Pagal teoriją, atomo garsas yra padalintas į kvantines daleles. Tokia viena dalelė yra silpniausias garsas, kuris gali būti aptiktas“.

Garso bangos ilgis yra labai trumpas ir keliauja 100 000 kartų lėčiau nei šviesa, o tai reiškia, kad jį daug lengviau valdyti. Šis procesas atveria milžiniškas galimybes kvantinių reiškinių kontroliavimo srityje.

Straipsnį „Propagating Phonons Coupled To An Artificial Atom“ apie šį tyrimą galima rasti universiteto internetinėje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (0)