Popiežius: evoliucijos ir Didžiojo sprogimo teorijos – tiesa, o Dievas – ne magas su burtų lazdele  (64)

Evoliucijos ir Didžiojo sprogimo teorijos yra teisingos, o Dievas – tai ne „burtininkas su stebuklinga lazdele“, - pareiškė Popiežius Pranciškus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo kalboje, pasakytoje Pontifikato mokslų akademijoje, Popiežius pateikė komentarų, kurie, ekspertų teigimu, sunaikino tokias „pseudo teorijas“, kaip kreacionizmas ir protingas sumanymas, kurių gynėju buvo tapęs jo pirmtakas, Benediktas XVI, rašo independent.co.uk.

Popiežius Pranciškus paaiškino, kad abi mokslo teorijos nėra nesuderinamos su kūrėjo egzistavimu. Ir netgi tikino, kad kūrėjas šioms teorijoms būtinas.

„Kai skaitome apie sukūrimą Pradžios knygoje, kyla grėsmė įsivaizduoti Dievą kaip burtininką, kuris, mojuodamas burtų lazdele gali daryti viską, ką panorėjęs. Bet taip nėra“, – sakė Popiežius.

„Jis sukūrė žmones ir leido jiems vystytis pagal vidinius dėsnius, kuriuos paskyrė kiekvienam iš jų, kad jie galėtų pasiekti savo tikslą“, – sakė katalikų bažnyčios vadovas.

„Didžiojo sprogimo teorija, kurią dabar vadiname pasaulio pradžia, neprieštarauja dieviškojo kūrėjo intervencijai – kūrėjas šiai teorijai yra būtinas“, teigė Popiežius Pranciškus.

„Evoliucija gamtoje nėra nesuderinama su sukūrimo idėjomis, nes evoliucijai reikia, kad vystytųsi kažkas, kas yra sukurta“, – Dievo poreikį argumentavo bažnyčios vadovas.

Katalikų bažnyčia yra užsitarnavusi mokslo priešininko reputaciją – labiausiai šis įvaizdis sustiprėjo tada, kai astronomas Galilėjas Galilėjus susidūrė su inkvizicijos nemalone už savo „eretišką“ teoriją apie tai, kad tai Žemė sukasi apie Saulę, o ne atvirkščiai.

Bet Popiežiaus Pranciškaus komentarai labiau suderinami su progresyviu Popiežiaus Pijaus XII darbu – jis atvėrė bažnyčios duris evoliucijos idėjai ir buvo aktyvus Didžiojo sprogimo teorijos šalininkas. 1996 metais Jonas Paulius II žengė dar vieną žingsnį į priekį pasakydamas, kad evoliucija yra „daugiau nei hipotezė“ ir „iš esmės įrodytas faktas“.

Bet vėliau Benediktas XVI ir jo aplinka, panašu, buvo palankesni idėjai, kad evoliucijos pagrindas yra „protingas sumanymas“ – idėja, kad natūrali atranka pati savaime yra nepakankama paaiškinti pasaulio sudėtingumui ir įvairovei. 2005 metais jo artimas bendražygis kardinolas Schoenbornas parašė straipsnį, kuriame teigė, kad „evoliucija, paaiškinanti bendrą kilmę, gali būti tiesa, bet evoliucija neodarvinistiniu požiūriu – kad tai yra nevaldomas, neplanuojamas procesas – neteisinga“.

Italijos nacionalinio astrofizikos instituto prezidentas, profesorius Giovanni Bignami italijos naujienų agentūrai „Adnkronos“ sakė: „Popiežiaus pareiškimas yra svarbus. Esame tiesioginiai Didžiojo sprogimo, kuris sukūrė Visatą, palikuoniai. Evoliucija atsirado iš sukūrimo“.

Milano universiteto mokslo filosofijos profesorius Giulio Giorello žurnalistams sakė, kad jis tiki, jog Pranciškus „bandė sumažinti ginčo ar numanomo ginčo su mokslu įtampą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(84)
(24)
(60)

Komentarai (64)