Užburiantis vaizdo įrašas: kaip medžioja vabzdžiaėdžiai augalai (Video)  (0)

Regis nėra nieko šventesnio už augalus, kadangi jie gyvi vien vandeniu ir saulės šviesa... tačiau tik ne šie plėšrūnai! Vaizdo įrašas atskleidžia, kaip gudrieji vabzdžiaėdžiai atlieka savo „kruviną“ darbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vabzdžiaėdžiai augalai – tai nedidelė žiedinių augalų grupė, kurie dėl skurdaus dirvožemio buvo priversti papildomų maisto medžiagų pasirūpinti iš vabzdžių ir kitų smulkių gyvių. Juos vabzdžiaėdžiai prisivilioja, pagauna ir suvirškina.

Tai atlikti jiems padeda lapuose esančios liaukutės, kurios išskiria lipnų ir dažniausiai kvapnų sekretą. Ant jo nutūpę smulkūs vabzdžiai įklimpsta, o gavę signalą lapo kraštai staigiai užsiriečia. Kai pagautas vabzdys yra visiškai apgaubiamas, liaukutės išskiria proteolitinius fermentus. Jie pamažu tirpina auką, o lapo ląstelės įsisavina reikalingas baltymines medžiagas bei fosfatinius junginius. Kartu su fermentais išsiskiria ir antiseptinės medžiagos. Jos apsaugo sugautus organizmus nuo sugedimo.

Lietuvoje gyvena dešimt vabzdžiaėdžių augalų rūšių. Iš jų į raudonąją knygą įrašytos – 3.

Kai kurie šios grupės augalai vietoje užsivožiančių „nasrų“ turi specialius taurės formos maišelius, kurie vandenį ir smulkiu gyvius įleidžia tik viena kryptimi – į vidų. Ištrūkti laukan, nelaimėliams pavyksta retai.

Susižavėjęs šiais gyviais ekologas Chris Field sukūrė įspūdingą vaizdo įrašą, kuriame atskleidžiama vabzdžiaėdžių augalų kasdienybė – jų augimo bei mitybos procesai.

Autoriui prireikė nepertraukiamo 107 parų filmavimo dvejomis vaizdo kameromis. Jau nekalbant apie ištisus mėnesius trukusį pasiruošimą bei filmo montavimo darbus. Visgi stengtis buvo verta, nes rezultatas išties užburiantis:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(56)
(3)
(53)

Komentarai (0)