Vilniaus senamiestyje rastas auksinių monetų lobis  (1)

Vilniaus Senamiestyje, adresu Subačiaus g. 19 esančiame sklype, kuriame statomas daugiabutis, rastas auksinių monetų lobis. Lobį sudaro auksiniai rubliai ir amerikietiški doleriai, jo vertė gali siekti 80 tūkst. litų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso rastos 92 į metalinę dėžutę sudėtos monetos, kurių svoris – 685 g. Lobis rastas po anksčiau šioje vietoje stovėjusio pastato pamatais, manoma, kad jis buvo paslėptas XIX a. pab. – XX a. pr.

Pasak monetas radusio archeologijos projektų centro „Antiqua“ archeologo Roberto Žukovskio, monetos aptiktos liepą ir jau kitą dieną perduotos Nacionalinio muziejaus Numizmatikos skyriui. Viešai apie radinį neskelbta dėl saugumo.

„Kai praneši tokią naujieną, gali būti, kad visi pradės naktimis landžioti“, – sakė archeologas. Jis pasakojo, kad monetos buvo paslėptos po sugriuvusio namo pamatais.

„Mes atsikasėme buvusio XIX amžiaus pastato liekanas. Jis buvo per karą sugriautas, sulygintas su žeme, ten buvo pastatyti garažai. Tas namas neegzistavo jau tuo metu, kai pradėjome kasti – mes atsikasėme rūsius. Išlikusios sienos, laiptai. Valėme pamatus, ruošėme fotografuoti, ir valant nejudintą gruntą, po pamatu, jos ir išlindo. Jos buvo pakištos buvusiame rūsyje to namo, bet jau po grindimis, po pačiu pamatu. Ir buvo sudėtos greičiausiai į kažkokią metalinę dėžutę, bet iš jos liko tik keli gabaliukai, ji visa surūdijo, o monetos išliko“, – kalbėjo R.Žukovskis. Nuo 1994 metų Vilniaus senamiestį kasinėjantis archeologas teigė tokį lobį randantis pirmą kartą.

Šios monetos greičiausiai buvo kažkieno santaupos, nes buvo rinktos ne vieną dešimtmetį. Tai, pasak R.Žukovskio, matyti iš jų datų. Anksčiausia data, iškaldinta ant monetos, yra XIX amžiaus vidurio, o vėliausia – jau XX amžiaus vidurio.

„Kažkas taupė tuos pinigus, dėjo į dėžutę, o per karą, matyt, ar žuvo, nespėjo pasiimti... Taip ir liko“, – svarstė archeologas.

Archeologai Subačiaus g. 19 sklype rado ir kitų radinių – II pasaulinio karo Vokietijos kareivių šalmų, XVI-XIX a. plokštinių koklių, buitinės keramikos, metalinių dirbinių fragmentų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(38)
(1)
(37)

Komentarai (1)