Nepraraskite budrumo: naktis klube gali baigtis nemaloniomis pasekmėmis  (0)

Jau ne kartą esu girdėjęs apie tai, kai žmonės praranda atmintį po siautulingų vakarėlių, ypač naktiniuose klubuose. Dažniausias pasakojimas pasižymi vienu bendru elementu – gėriau kokteilį, o kas toliau – niekaip negaliu prisiminti, nors tu ką. Ko gero, kokteiliai iš nepažįstamų rankų kartais gali būti ne tiek vaišingumo išraiška, kiek spąstai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas mano draugas atostogavo Portugalijoje, nepažįstamųjų kompanija vaišino alumi, o kitą rytą atsibudo ligoninėje turėdamas atmintyje juodą dėmę – ir niekaip negalėjo atsiminti, kas atsitiko. Prarado visus su savimi turėtus dokumentus. Visgi dažniau girdima, kai į tokias istorijas įsivelia merginos. Jos pamena, kad kažkas vaišino gėrimu, o paskui nieko daugiau nebeatsimena. Tai, kas čia per medžiagos, kurios sukelia tokį efektą.

Visų pirma daugelis kaltintų alkoholį, kuris yra nuolatinis tokių vakarėlių elementas. Iš tiesų dėl per didelio alkoholio kiekio sutrinka atmintis. Tiesa, kiekvienam tai pasireiškia individualiai. Tyrimais yra parodyta, kad alkoholis sutrikdo hipokampo veiklą. Šitaip vadinama smegenų dalis yra atsakinga už atminties formavimą ir saugojimą. Dar stipriau alkoholis sutrikdo informacijos pervertimą iš trumpalaikės į ilgalaikę atmintį. Beje, moterims atmintį alkoholis sutrikdo daug stipriau negu vyrams.

Visgi kokteiliai nėra pati stipriausia ir gryniausia alkoholio forma, o ir girdėtų istorijų veikėjai ne pirmą kartą vartoja daug alkoholio, tad kodėl tai nutinka tik vienkartiniais atvejais? Ar nebus naudojamos kitos priemonės?

Australijoje vakarėliuose yra plačiai paplitęs narkotikas – mefedronas. Jo poveikis smegenims panašus į ekstazio ir metafetamino bendrą poveikį. Jis skatina serotonino (neurotransmiterio – cheminio junginio, perduodančio signalus smegenyse), kuris sukelia euforiją, išsiskyrimą, ir slopina dopamino (kito neurotransmiterio) apykaitą, o tai skatina priklausomybės vystymąsi. Beje, Parkinsono liga yra susijusi su sutrikusia dopamino veikla. Eksperimentais buvo parodyta, kad didesni mefedrono kiekiai turi ilgalaikių pasekmių - silpnina atmintį apskritai. Nedidelės dozės irgi pavojingos, nes pastebėtas kaupiamasis efektas – kitais žodžiais, lašas po lašo ir akmenį pratašo mūsų atmintyje.

Visgi labiausiai tikėtinas kandidatas sukelti atminties skyles yra flunitrazepamas (dažniau, pagal prekinį pavadinimą, vadinamas rohipnoliu arba rufiu). O dar jis vadinamas „išprievartavimo narkotiku” (angl. „Date Rape Drug”). Jis yra itin pigus, tekainuoja vos keletą dolerių, ir itin paplitęs Amerikos aukštųjų mokyklų vakarėliuose. Flunitrazepamo ne savo noru ragavusios aukos pasakodavo, jog atsibusdavo nežinomose lovose, be rūbų, šalia mėtydavosi panaudotas sargis, o svarbiausia – ničnieko neatsimindavo, kas įvyko praeitą naktį. Kartais nebūdavo ir paliktų iš vis jokių pėdsakų apie įvykius praėjusią naktį. Merginai ar vaikinui užtekdavo išgerti vieną ar du kokteilius ir ji pajusdavo daug didesnį girtumą negu turėtų.

Flunitrazepamo tablečių įsigudrinama įmaišyti netgi į pačių aukų pirktus gėrimus, kai jos to nepastebi ar trumpam palieka savo kokteilį be priežiūros. Tuomet praradusi kontrolę auka atsidurdavo viešbučio kambaryje, o kartais net ir savo kambaryje su nepažįstamuoju. Belikdavo pilka atminties dėmė apie tai, kas toliau įvykdavo. Iš esmės tai galima pavadinti išžaginimu, nes auka priverčiama santykiauti prieš savo valią: ją tiesiog yra praradusi. Tačiau tokį išžaginimą sunku įrodyti, nes auka nebeatsimena, ar tai buvo prieš jos valią ar ne. Be to, flunitrazepamo šlapime aptinkama šlapime tiktai tris paras po vartojimo.

Flunitrazepamas naikina seratoniną ir dopaminą išskirinačias nervų ląsteles smegenyse. Savaime suprantama, net ir vienkartinis jo pavartojimas gali sukelti psichologines problemas, kažkurį laiką trunkančią nemigą, padidinti depresijos ir Parkinsono ligos riziką.

Tokie atvejai yra ne tik neteisėtas disponavimas stipriai veikiančiomis, narkotinėmis arba psichotropinėmis medžiagomis, tačiau ir vertimas kitą vartoti jas. Lietuvos Respublikos Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę tiek už kito privertimą vartoti narkotines ir psichotropines medžiagas, tiek už kitus kartu padaromus nusikaltimus: ar tai būtų vagystė, seksualinis prievartavimas ar išžaginimas.

Informatikos ir ryšių departamento prie Lietuvos vidaus reikalų ministerijos duomenimis 2013 m. užregistruoti 5 (Kaune - 2, Klaipėdoje - 3), o šiais metais jau kelis kartus daugiau - 13 atvejų (iš jų 5 Vilniuje, o Kaune tiktai 1), susiję su asmenų lenkimu vartoti narkotines ir psichotropines medžiagas. Beje, 2013 m. tiktai 3 atvejai, o 2014 m. 2 atvejai susiję su nepilnamečių lenkimu vartoti tokias medžiagas. Neištiriama tiktai viena kita ikiteisminio tyrimo įstaigose užregistruota veika. Oficiali statistika rodo, kad tokių atsitikimų šiemet padaugėjo pustrečio karto, o kiek tokių veikų neužregistruojama?

Taigi, naktis klube gali baigtis ne tik įvykiais, kurių neatsiminsite, tačiau ir po to atsirandančiomis ilgalaikėmis pasekmėmis. Aišku, kaip byloja liaudies išmintis, jeigu bijai vilko, tai neik į mišką, tačiau bent žinokime, kaip tas vilkas atrodo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Darius Miliauskas
(15)
(4)
(12)

Komentarai (0)