Spartus Antarktidos ledų tirpsmas keičia Žemės gravitacijos lauką  (2)

Mokslininkų grupė paskelbė, kad dėl spartaus ledo tirpimo pagreitėjimo iki šiol stabiliame Antarktidos regione stebimi Žemės gravitacijos lauko pokyčiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie 2009 metus daugybė ledynų, esančių maždaug 750 km ilgio Antarktidos pakrantės ruože, pradėjo netikėtai sprūsti į vandenyną, rašo indianexpress.com.

„Iki šiol ledynai vandenyną papildė maždaug 300 kubinių kilometrų vandens. Maždaug tiek tūrio užimtų 350 000 „Empire State Building“ dangoraižių“, – sakė tyrimo vadovas, Bristolio universiteto (JK) mokslininkas Bertas Woutersas.

Ledynų permainas stebėjo būtent šiai užduočiai skirtas Europos kosmoso agentūros palydovas „CryoSat-2“.

Antarktidos ledai per kelis pastaruosius metus tirpo taip staigiai, kad dėl to vyksta ir nedideli Žemės gravitacijos lauko pokyčiai. Juos užfiksavo kitas į Žemės orbitą iškeltas zondas - „Gravity Recovery and Climate Experiment“ (GRACE).

Antarktidos ledynų šelfai per du pastaruosius dešimtmečius suplonėjo maždaug penktadaliu, todėl ledynai kur kas lengviau atskyla.

„Norint nustatyti tikslią pokyčių priežastį, reikėtų surinkti daugiau duomenų. Mums reikalingos tikslios žinios apie ledynų šelfų geometriją, vandenyno dugno topografiją, ledo dangos storį ir ledynų judėjimo greitį, kad galėtume pasakyti, kaip ilgai dar užtruks šis plonėjimas“, – sakė B. Woutersas.

Tyrimo ataskaitą publikavo recenzuojamas žurnalas „Science“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(7)
(15)

Komentarai (2)