Kiek atspalvių matote? Atsakymas atskleis tiesą apie jūsų akis  (18)

Spalvos – sunkiai paaiškinamas stebuklas, kurį mes visi matome ir suvokiame skirtingai. Sutikite, vieni mato žalią spalvą, o štai kiti jos neįžvelgia net labai stengdamiesi įžiūrėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar atsimenate interneto sensacija tapusią suknelę, dėl kurios spalvos audringai ginčijosi visas pasaulis? Spalvos – įdomus reiškinys, kurį ne visi suvokia taip, kaip jį aiškina moksliniai vadovėliai.

Garsioji suknelė mus jau išmokė, kad mėlyną ir juodą ar auksinę ir baltą spalvas matome, priklauso nuo to, kiek laiko jūs praleidžiate būdami lauke ir patalpoje. Suknelės suvokimas taip pat yra skirtingas, priklausomai nuo amžiaus bei lyties.

Vis tik... Kaip taip nutinka, kad žmonės gali matyti tiek daug skirtingų spalvų variacijų, nors regi tą patį vaizdą? Viskas priklauso nuo to, kiek jūsų akyse yra receptorių ir kokių kolbelių. Profesorė Diana Derval sudarė testą, kuris padės nustatyti, kokio tipo kolbeles turi jūsų akys.

Matote mažiau negu 20 spalvų atspalvių:

Esate dichromatai. Kaip ir šunys, turite dviejų tipų kolbeles. Aiškiai skiriate juodą, smėlio ir mėlyną spalvas ir jų atspalvius. Šis žmonių tipas sudaro 25 proc. viso pasaulio gyventojų.

Matote nuo 20 iki 32 spalvų atspalvių:

Esate trichromatai. Turite trijų tipų kolbeles (raudonos/mėlynos, žalios ir raudonos spalvų spektras). Galite mėgautis galėdami suvokti skirtingas spalvas. Šis žmonių tipas sudaro 50 proc. viso pasaulio gyventojų.

Matote nuo 33 iki 39 spalvų atspalvių:

Esate tetrachromatai. Kaip ir bitės, turite keturių tipų kolbeles (raudonos/mėlynos, žalios, raudonos su geltona spalvų spektras). Jus ypač erzina geltona, todėl jūsų drabužinėje šios spalvos drabužių tiesiog nėra. Šis žmonių tipas sudaro 25 proc. viso pasaulio gyventojų.

Matote daugiau nei 39 spalvų atspalvius:

Jūs kompensuojate visus jau išvardytus tipus. Iš viso galite skirti visas 39 spalvų atspalvius – būtent tiek, kiek ir yra pavaizduota testinėje nuotraukoje. Tiesa, gali būti, kad 35 jų jūsų kompiuterio ekrane atvaizduoti tokie, kokie ir yra iš tiesų, tačiau likę gali šiek tiek skirtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Ugnė Uždavinytė
(90)
(15)
(75)

Komentarai (18)