Astronomai teigia išaiškinę ypač karštų „mėlynų kabliukų“ žvaigždžių paslaptį  (0)

Astronomams galbūt pavyko išspręsti paslaptį, kurios užuomazgos siekia 10 mlrd. metų. Visa tai susiję su vadinamosiomis „mėlynojo kabliuko“ žvaigždėmis, kurios turi mažiau nei pusę Saulės masės, tačiau dega dešimt kartų greičiau ir yra kur kas skaidresnės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol niekam nebuvo pavykę paaiškinti tokių neįprastų žvaigždžių savybių. Tačiau naujame tarptautinės astronomų grupės tyrime teigiama, kad šios superkarštos žvaigždės yra seniai vykusių susidūrimų pasekmė, kurių metu buvo sunaikinti priešžvaigždinės medžiagos diskai.

Šių diskų destrukcija, kuri įvyko jiems susidūrus su kitomis žvaigždėmis, privertė mėlynojo kabliuko žvaigždes suktis kur kas greičiau nei įprasta, skelbia tyrėjai. Tai, savo ruožtu, keitė žvaigždžių evoliuciją ir paliko jas su neįprastai sunkiais branduoliais, kurie degė labai ryškiai.

Galiausiai žvaigždžių spiečiai, kuriuose yra mėlynų kabliukų žvaigždžių, tapo tankiai nusėti šių žvaigždžių.

„Mes išaiškinome seną paslaptį, – sakė vienas iš tyrimo autorių Antonino Milone'as iš Australijos nacionalinio universiteto Astronomijos ir astrofizikos mokyklos Kanberoje.

Kad gautų tokią išvadą, mokslininkai tyrė kamuolinį spiečių Omega Centauri. Tai yra vienintelis plika akimi matomas žvaigždžių spiečius, kuriame yra maždaug 10 mln. žvaigždžių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (0)