Kuveitas tapo pirmąja šalimi, įvedusia privalomą visų gyventojų DNR testavimą  (0)

Kuveitas priėmė kontroversišką įstatymą, pagal kurį 1,3 milijono piliečių ir 2,9 milijono čia gyvenančių užsieniečių privalės savo DNR įtraukti į nacionalinę duomenų bazę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-07-14 Kuveitas tapo pirmąja šalimi, įvedusia privalomą visų gyventojų DNR testavimą  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet kam, atsisakiusiam pateikti savo DNR patikrinimui, gresia vieneri metai kalėjimo ir iki 33 000$ bauda, o pateikusieji suklastotą pavyzdį, rizikuoja už grotų praleisti 7 metus.

Sprendimas priimtas po birželio 26 dieną Kuveito mieste islamo valstybės įvykdyto savižudžio susisprogdinimo, kurio metu žuvo 26 žmonės, o 227 sužeisti. Šalies valdžia tikisi, kad naujoji duomenų bazė, kuri, planuojama, kainuos apie 400 milijonų dolerių, padės greičiau ir paprasčiau atlikti areštus.

„Patvirtinome DNR tikrinimo įstatymą ir papildomą finansavimą. Esame pasirengę patvirtinti bet ką, kas pagerintų saugumą šalyje,“ AFP sakė nepriklausomas parlamento narys Jamal al-Omar.

Norint nustatyti kieno nors DNR, reikia išgauti genetinę medžiagą iš mažo jų ląstelių pavyzdžio, ir tada surašyti joje esančią unikalią bazių porų kombinaciją – savotišką nuosavą, labai ilgą brūkšninį kodą. Taip policija gali palyginti nusikaltimo vietoje rastą DNR su visomis bazėje esančiomis DNR ir pažiūrėti, ar kuri atitinka.

Tačiau įstatymas, be abejo, sulauks prieštaravimų iš privatumo ir etikos gynėjų pusės. Nors daugelis kitų šalių – įskaitant JAV, JK, Švediją ir Australiją – turi duomenų bazes, kuriose laikomi visų nuteistųjų DNR įrašai, tai yra pirmasis įstatymas, įpareigojantis į bazę savo DNR duomenis pateikti visus gyventojus.

Europos Sąjungoje tokia duomenų bazė buvo pripažinta neteisėta Europos Žmogaus teisių teismo 2008 metų sprendimu, kuriame parašyta, kad nenusikaltusiųjų DNR pavyzdžiai „negali būti laikomi būtinais demokratinėje visuomenėje“.

Taip pat nerimaujama, kad tokie įrašai galėtų suteikti galimybę valdžiai stebėti savo piliečių DNR – kaip 1997 mokslinės fantastikos filme Gattaca.

„Jeigu tai nereguliuojama ir policija gali daryti ką tinkama … jie gali panaudoti jūsų DNR, kad sužinotų apie sveikatą, jūsų tėvus, ar jūsų vaikai yra jūsų vaikai,“ Associated Press sakė genų tyrėjas Yanivas Erlichas iš MIT (JAV) apie DNR bazes 2013 m.

Dabar JAV yra didžiausia pasaulyje DNR bazė, kurioje yra duomenys žmonių, kurie buvo areštuoti, bet nenuteisti, taip pat dingusių žmonių ir jų šeimų narių, taip pat mirusiųjų DNR.

Jei reikalai klostysis taip i toliau, mums reikės daug daugiau vietos visų DNR duomenų saugojimui.


Fiona Macdonald
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (0)