Ką viena bemiegė naktis daro mūsų organizmui?  (1)

Mokslininkai jau seniai žinojo, kad vos viena bemiegė naktis gali padaryti neigiamos įtakos mūsų organizmui ir sutrikdyti natūralų kūno ciklą. Tačiau neseniai buvo padarytos kur kas liūdnesnės išvados.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis tyrimas rodo, kad vos vienos bemiegės nakties užtenka tam, kad būtų visiškai išderintas mūsų biologinis laikrodis. Šis tyrimas svarbus tuo, kad jame gali slypėti sudėtingas atsakymas apie miego ir tam tikrų ligų ryšį. Be to, nemiga turi neigiamos įtakos mūsų medžiagų apykaitai ir padidina riziką susirgti cukriniu diabetu ar nutukti.

„Mūsų nauji tyrimų rezultatai rodo, kad pokyčiai mūsų laikrodžio genuose gali būti susiję su miego trūkumo sukeltais negatyviais efektais“, – kalbėjo tyrimo vadovas miego tyrėjas dr. Jonathanas Cedernaesas iš Upsalos universiteto Švedijoje.

Tyrimui buvo atrinkta 15 vyrų, kurių paprašyta dvi naktis praleisti laboratorijoje, iš kurių vieną jie miegojo 8 valandas, o kitą visiškai nemiegojo. Aplinkos veiksniai, apšvietimas, maisto kiekis buvo vienodi visiems.

Rytais, kai vyrai pabusdavo, mokslininkai paimdavo jų kraujo ir audinių mėginius. Audinių mėginių molekulinė analizė parodė, kad laikrodžio genų aktyvumas po vienos bemiegės nakties pakito. Be to, genų išraiška – procesas, kurio metu informacija užkoduojama genuose, – taip pat pasikeitė.

J. Cedernaesasas teigė esąs nustebęs, kad genai pakito taip greitai.

Tačiau, anot tyrėjų, nėra aišku, ar genų pokyčiai turėtų ilgalaikį poveikį. „Gali būti, kad šie pokyčiai dingsta po vienos ar kelių naktų gero miego, – rašė J. Cedernaesasas. – Kita vertus, tai gali reikšti, kad tam tikras miego trūkumas arba silpnumas gali privesti prie audinių genomo pokyčių, o tai per ilgesnį laiką gali keisti mūsų medžiagų apykaitą.“

Ankstesni tyrimai taip pat parodė, kad miego trūkumas gali turėti poveikį genams. 2013 m. atliktas Sario universiteto (Anglija) tyrimas parodė, kad savaitė nepakankamo miego gali pakeisti daugiau nei 700 genų.

Švedijos mokslininkų tyrimas buvo publikuotas „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai (1)