Kaip pagaminti idealų deimantą mikrobangėje  (3)

Dabar, tikėtina vienas iš keturių deimantų parduodamų pasaulyje yra kruvinas deimantas – išgautas karo zonoje ir parduotas ginkluoto konflikto ir pilietinio karo finansavimui. Norintiems laikytis atokiau nuo tokių prekių, darosi praktiškai neįmanoma išsiaiškinti, kuris deimantas švarus, o kuris – purvinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent todėl lėtai, bet užtikrintai auga laboratorijose auginamų deimantų rinka, siūlanti pigesnį, draugiškesnį aplinkai, ir etiškai nepriekaištingą pasirinkimą, atrodantį lygiai taip pat, kaip ir gamtoje randami atitikmenys. „Šiuolaikiniam jaunam klientui nerūpi, ar deimantai gaunami iš žemės ar virš žemės“ Chaim Even-Zohar iš Tacy, Izraelyje įsikūrusios deimantų konsultavimo firmos, sako Bloomberg Businessweek.

Ir ne, tie dirbtiniai deimantai nėra pigios, laboratorijoje išaugintos deimantų imitacijos, tokios, kaip kubinis cirkonis – jų fizinė struktūra ir cheminė sudėtis yra lygiai tokia pati, kaip ir žemėje išgauto deimanto.

Procesas vyksta, padedant mažą deimanto fragmentą (vadinamąją anglinę sėklą) į mikrobangę krosnį, kurioje yra įvairiomis daug anglies turinčiomis dujomis – dažniausiai naudojamas metanas. Dujų mišinį mikrobangų krosnyje įkaitinus iki labai aukštos temperatūros, gaunamas plazmos rutulys, jo viduje dujos skyla ir anglies atomai kristalizuojasi bei kaupiasi ant deimanto sėklos, – taip deimantas auga.

Kad būtų gaunamas rinkai tinkamas deimantas, procesas gali trukti iki 10 savaičių, bet jis vyksta taip gerai, kad ekspertams, norintiems juos atskirti nuo kasyklose ar upėse išgautų natūralių, reikia naudoti specialius prietaisus.

Kol kas sintetiniai deimantai užima nedidukę 80 mlrd JAV dolerių vertinamos pasaulio deimantų rinkos dalį, – Bloomberg praneša, kad 2014 metais laboratorijose buvo pagaminta ~360 000 karatų deimantų, kai tuo tarpu natūralių išgauta ~146 mln karatų.

Bet jeigu rodikliu laikytume nesenos apklausos rezultatus – jie parodė, kad kiek mažiau nei pusė Š. Amerikos 18 – 35 metų amžiaus klientų sakė, kad verčiau rinktųsi natūralius deimantus, – tai sparčiai keičiasi. Įvairiais vertinimais, iki 2026 m. laboratorinių deimantų kiekis šaus iki 20 milijonų karatų, o Wal-Mart ir Warreno Buffetto Helzberg Diamonds jau pradeda pardavinėti sintetines deimantų versijas.

Deimantų gavybos kompanijos savo rinkos dalį perleisti be kovos nesirengia. Bloomberg praneša, kad jie iškovojo svarbią pergalę prieš laboratorijas liepą, kai Tarptautinė standartizacijos organizacija (ISO) laboratorijoms nurodė, kad jų deimantai privalo būti pažymėti kaip „sintetiniai“ arba „išauginti laboratorijoje“, ir niekada „tikri“.

Natūralius deimantus išgaunančios kompanijos tikisi, kad jų klientai ir toliau pasiduos gamtoje gimusio akmens „romantikai“, ir akcentuos kiekvieno unikalią istoriją, priešpastatydamos deimantams, išaugintiems laboratorijų „formelėse“. Bet kadangi jie kainuoja perpus mažiau už natūralius – Bloomberg praneša, kad Niujorko brangakmenių parduotuvėje, 1 karato sintetinis deimantas gali kainuoti ~6 000$, kai tuo tarpu panašaus dydžio natūralus atsieis 10 000$ – ir nekelia etinių klausimų, paklausa išliks ir ateityje.

„Kuriame naują pramonę,“ sakė Vishal Mehta, IIA Technologies, stambiausio sintetinių deimantų gamintojo, vykdantysis direktorius Singapūre. „Klientai dabar savo pasirinkimą remia ekologiškumo ir konfliktų nerėmimo kriterijais. Tai buvo kliūtis.“


Tikroji „Kruvino deimanto“ istorija

Bec Crew
www.sciencealert.com

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(20)
(7)
(13)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: