90 proc. lietuvių kamuojanti liga: kaip gydyti pūslelinę?  (0)

Beveik kiekvienam mūsų žinomas jausmas, kai peršalus ar persikaitinus saulėje ant lūpų iškyla nedidelės vandeningos pūslelės, kurios nemaloniai peršti ir skauda. Tai lūpų pūslelinė, kurią sukelia pūslelinės virusas (lot. Herpes simplex).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistė Ilona Gataveckienė sako, kad apie 90 proc. Lietuvos gyventojų nešioja šį virusą, todėl, pasikeitus oro temperatūrai, peršalus ar nusilpus imuninei sistemai, ant lūpų ar kitų veido vietų pačiu netinkamiausiu metu gali pasirodyti pūslelių.

Lūpų pūslelinė: kaip gydyti ir apsisaugoti?

Lūpų pūslelinė – labiausiai paplitusi ir dažniausiai pasireiškianti pūslelinės viruso atmaina pasaulyje. „Šia liga galima užsikrėsti bendraujant su sergančiu žmogumi, t.y. bučiuojantis, liečiantis ar naudojant kito žmogaus daiktus. Kartais galima užsikrėsti ir lašeliniu būdu, bet tada simptomai gali pasireikšti ne iš karto“, – sako vaistininkė.

Paties viruso, sukeliančio lūpų pūslelinę, anot specialistės, sunaikinti neįmanoma, bet jo sukeliamus simptomus tikrai galima slopinti.

„Svarbiausia pradėti gydytis, vos pajutus pirmuosius ligos požymius, kai dar nėra pūslelių, bet jaučiame dilgčiojimą, niežulį ar deginimą. Tam naudojami specialūs tepalai su antivirusiniais vaistais arba pleistrai, slopinantys nemalonius pojūčius ir neleidžiantys pūslelėms išplisti“.

Gydant antivirusiniais tepalais, labai svarbu pažeistą vietą tepti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną, o pleistrus keisti ne rečiau kaip kas 12 valandų arba kai šie pradeda atsiklijuoti nuo odos.

„Jokiu būdu negalima liesti pūslelių ar draskyti susidariusio šašo. Taip galima užkrėsti kitas kūno vietas ir pažeisti apsauginį sluoksnį. Iš liaudies medicinos žinoma veiksminga priemonė – patepti pūslelinę arbatmedžių arba kitais eteriniais aliejais. Jie ne tik slopina skausmą, niežulį, bet ir kovoja su pačia infekcija“, – patarimus dalina atstovė.

Kaip apsisaugoti nuo lūpų pūslelinės?

Pasak jos, norint išvengti dažno ligos pasikartojimo, svarbiausia stiprinti imuninę sistemą, sveikai maitintis, sportuoti, atsisakyti žalingų įpročių, vengti streso ir pervargimo. Imunitetui stiprinti rekomenduojama vartoti preparatus su vitaminu C, B grupės vitaminais, selenu, cinku ir ežiuolių ekstraktu.

Linkusieji sirgti šia liga turėtų saugoti lūpas nuo saulės ir vėjo poveikio, tepdami jas specialiais lūpų balzamais su apsauginiais SPF filtrais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai (0)