Harvardo mokslininkai: veiksmingos dietos paslaptis – riebalai  (5)

Mokslininkai dietų klausimu jau seniai niekaip neranda vieningo sprendimo. Visai neseniai Harvardo universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad dieta, kurioje yra mažai riebalų, nėra pats veiksmingiausias būdas laimėti kovą su antsvoriu – ir išlaikyti pasiektus rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas, kurio išvados penktadienį paskelbtos leidinyje „The Lancet: Diabetes and Endocrinology“, apjungė 53 klinikinių tyrimų išvadas. Mokslininkai išsiaiškino, kad itin mažai riebalų turinčios dienos nepadeda žmonėms sėkmingai atsikratyti antsvorio ir išlaikyti gautą rezultatus ilgiau nei vienerius metus.

Mokslininkai nustatė, kad mažai riebalų turinčios dietos besilaikę asmenys vidutiniškai netenka 2,7 kilogramų, o pasiektą rezultatą jiems pavyksta išlaikyti ilgiau nei metus. Tie, kurie laikosi mažai angliavandenių turinčios dietos (kurioje daugiau riebalų), praėjus metams po dietos pabaigos jaučiasi lengvesni 3,85 kilogramo.

Tyrimui vadovavusi Harvardo medicinos mokyklos epidemiologijos mokslų daktarė Deidre Tobias „Yahoo Healt“ sakė, kad gauti rezultatai ją vienu metu ir nustebino, ir visai nenustebino.

„Visi dešimtmečius propagavo dietas, turinčias mažai riebalų, o kas iš to išėjo – stebime tikrą nutukimo ir antsvorio epidemiją. Patys puikiai supratome, kad propaguojame kažką, kas nėra taip jau gerai“, – pripažįsta ekspertė.

Nepaisant to, ji tvirtina nustebusi, kokios, palyginus su kitomis dietomis, yra neveiksmingos dietos, kuriuose mažai riebalų. Vos prieš kelis mėnesius patariamasis dietologų komitetas (nepriklausomų mokslininkų grupė, analizuojanti mokslininkę literatūrą mitybos tema ir teikianti rekomendacijas JAV valdžiai) pasiūlė iš kasdieninės mitybos gairių išbraukti ribojimus riebalų kiekiui – tai padaryta pirmą kartą nuo 1980 metų (remiantis šiuo metu galiojančiomis rekomendacijomis, per dieną iš riebalų turėtumėme gauti ne daugiau 35 proc. kalorijų).

Blogieji riebalai ir toliau įvardijami kaip blogi

Yra mokslininkų, tvirtinančių, kad riebalų vartojimo riboti nereikėtų. Leidinyje „Journal of the American Medical Association“ ekspertai tvirtina, kad skirtingų rūšių riebalai nėra lygiaverčiai. Valgyti maisto produktus, kuriuose gausu sveikųjų riebalų, pavyzdžiui, riešutus, alyvuogių aliejų ir žuvį, labai naudinga sveikatai – tokie riebalai apsaugo nuo širdies ligų ir kitų negalavimų. Be to, kartais mažai riebalų turintis maistas yra sveikesnis pasirinkimas nei maisto produktai, kuriuose riebalų esą nėra visai.

D. Tobias sutinka, kad ne visi riebalai yra lygiaverčiai ir pabrėžia, kad „blogieji riebalai ir yra blogieji riebalai“. Ji ragina žmones riboti sočiųjų ir transriebalų kiekį – jie abu susiję su didesne širdies ligų rizika.

Svarbiausia – nuoseklumas

D. Tobias sako, kad svarbiausias klausimas – griežtas mitybos plano laikymasis. „Laikytis dietos, ar tai būtų itin mažai riebalų turinti dieta, ar kokia kita, galiausiai žmonėms tampa labai sunku“, – pripažįsta ekspertė.

Dietologė ir mitybos specialistė Karen Ansel, viena iš knygos „Calendar Diet: A Month by Month Guide to Losing Weight While Living Your Lifeagrees“ autorių, pabrėžia, kad mažai riebalų turinčios dietos nėra tokios veiksmingos ir naudingos kaip tos, kuriuose yra sveikų riebalų. „Riebalai ilgai virškinami, tad ilgiau išlieka sotumo jausmas, be to, tokių dietų lengviau laikytis“, – sako ji.

D. Tobias taip pat sako, kad labai svarbu ir tai, ką žmonės valgo vietoje riebalų. „Kalbant apie mažai riebalų turinčias dietas, žmonės neretai gerųjų riebalų šaltinius, tokius kaip alyvuogių aliejus, iškeičia į cukrų ir rafinuotus angliavandenius. Net jeigu ir pavyksta laikytis tokios dietos, gerus dalykus pakeitus blogais naudos tikrai nepadaugėja“, – sako ji.

Kardiologas ir buvęs sveikatos apsaugos sistemos darbuotojas Jonathanas Sackneris Bernsteinas, analizavęs mažai angliavandenių ir mažai riebalų turinčių dietų privalumus ir trūkumus, taip pat pasisako už mažai riebalų turinčios dietos neveiksmingumą.

„Rašydami savo darbą, mes labai sunkiai rinkome įrodymus, galinčius pagrįsti rekomendaciją rinktis mažai riebalų turinčią dietą. Patikimų įrodymų paprasčiausiai nėra. Mityba, kurioje yra itin mažai riebalų, neturėtų būti rekomenduojama kaip siekiamybė“, – tvirtina J. Sachneris Bernsteinas.

Skelbiama, kad tyrimo metu buvo analizuojami duomenys apie 1800 nutukimu sergančių ir antsvorio turinčių žmonių. Remiantis turimais duomenimis, dietos, turinčios mažai angliavandenių, pasirodė geriau nei tos, kuriose praktiškai nėra riebalų. D. Tobias pripažįsta: dieta nėra išeitis – svarbu ilgalaikiai sveiki mitybos pokyčiai.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (5)